BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Mikor durran ki az aranylufi?

Bár az arany árfolyama kisebb eséssel indította a tegnapi kereskedést, az elemzők egyelőre biztosak abban, hogy még nem durran ki a lufi a nemesfém piacán.

Az arany unciánkénti kurzusa tegnap délben 1826,8 dolláron állt Amerikában, ám a tegnapi korrekciót kedden 2,6 százalékos emelkedés előzte meg. Utóbbit elsősorban az amerikai fogyasztói bizalom csökkenésével magyarázták az elemzők, illetve azzal, hogy a piac újabb radikális gazdaságélénkítő beavatkozást várt az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve-től.

„A nemesfémek piacán a folyamatos emelkedés miatt időről időre bekövetkezik némi konszolidáció, ám ezt mégiscsak újabb növekedés követi” – nyilatkozta a Bloomberg hírügynökségnek Gevin Wendt, az ausztrál székhelyű Mine Life Pty. igazgatója. Hozzátette: most is csak egy rövid konszolidációs szakasznak lehetünk szemtanúi, és az árfolyam rövid időn belül ismét az unciánkénti 1900 dolláros szinten mozoghat.

Az aranyár emelkedése növekedést gerjeszt a többi nemesfém piacán is: az ezüstöt tegnap délelőtt 41,39 dolláron jegyezték, a palládium ára kevéssel 776 dollár alatt mozgott, a platina unciájáért pedig 1853 dollárt adtak a kereskedők. Az arany árfolyama augusztus 23-án érte el eddigi történelmi rekordját, 1913,5 dolláron. A nemesfém ebben az évben már összességében 29 százalékos drágulást produkált, ebben meghatározó szerepe volt az amerikai és európai adósságválságnak is.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.