BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Napi 3 ezer uncia platina hiányzik a piacról - Mi várható?

Az Impala Platinum Holdings vállalat rustenburgi kitermelő üzemében sztrájkolnak a dolgozók, ami 3 ezer uncia platina hiányt jelent naponta. A Royal Bank of Scotland Group előrejelzései szerint a január közepétől tartó bányatermelés kiesése miatt a világpiac 2012-es platina ellátásának 17 százaléka maradhat el.

Az Impala Platinum a világ második legnagyobb platina kitermelő vállalata. Zimbabwében és Dél-Afrikában lévő bányái évente átlagosan 1.7 millió uncia platinával járulnak hozzá a fizikai nemesfémek piacának ellátásához. A platina leggyakoribb felhasználási területe az autó- és az ékszergyártás, ám az elektronikai-, vegyi-, üveg- és olajipar területein is gyakran használt alapanyag.

Nick Moore és Nikos Kavalis elemzők jelentése alapján a sztrájk okán a platina ára tartósan magasan marad, ami az arany-platina prémium arány „összeomlásához” vezet. Véleményük szerint ez a trend folytatódni fog, majd a negyedik negyedévben az arany ára leértékelődik a platináéval szemben.

Riczkó István, a SwissFinance Zrt. elemzője szerint az arany-platina arányszámok azon befektetők számára lényegesek, akik az arany és a platina relatív árai alapján jutnak hozamokhoz. „Természetesen nehéz, hacsak nem lehetetlen megállapítani e figyelemre méltó arányszám ideális mértékét. A legutóbbi elérhető dollár/uncia középárak alapján, jelenleg ez az arány 0.88. A platina olcsóbbá válásának számos oka van, de az egyik legjelentősebb a dél-afrikai valuta, a rand drasztikus leértékelődése, mivel a világ platina termelésének 3/4-e érkezik Afrikából, ezért ez jelentős kitermelési költség csökkenést okozott.

Mindezeket figyelembe véve még mindig rejt lehetőséget a platinába történő befektetés, azonban érdemes azt is szem előtt tartani, hogy monetáris szerepe csak az aranynak és ezüstnek volt, így a jelenlegi pánik inkább a hagyományos értelemben vett nemesfémeknek kedvez.”

Az arany 1.720 dolláros és a platina 1.520 dolláros keddi kereskedése alapján az említett 0.88-as arányszám 1985-ben volt legutoljára ennyire alacsonyan. Az eltelt évek folyamán az ilyen nagymértékű változásokra a piac éles korrekcióval reagált, ám az utóbbi 26 év legkedvezőtlenebb makrogazdasági tényezői hatnak jelenleg a világpiacra, ezért számos szakértő nem zárja ki a globális gazdasági összeomlást sem. Az ilyen és ehhez hasonló félelmek miatt az arany és az ezüst monetáris szerepe mindinkább felértékelődik, így az arany továbbra is előnyt fog élvezni a platinával szemben.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.