BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tépik a forintot – Mi történt?

A forint a reggel kialakult 298,5-ös szintről 295 közelébe erősödött az euróval szemben. A forint erősödésében nemzetközi, valamint belföldi események is szerepet játszottak. A forint két és fél hetes csúcsra kapaszkodott. Az erősödés szignifikáns része az IMF-tárgyalásokkal kapcsolatos pozitív híreknek köszönhető.

A régiós devizák kisebb erősödésén mentek keresztül a támogató nemzetközi befektetői környezetben, azonban a forint kilóg a sorból, ezúttal pozitív irányba.

A forint erősödésében szerepet játszhatott, hogy Orbán Viktor pozitív kijelentéseket tett az EU/IMF-tárgyalásokkal kapcsolatban. A miniszterelnök azt mondta – miután találkozott José Manuel Barroso bizottsági elnökkel –, hogy lényegében elhárultak az akadályok a Nemzetközi Valutaalappal folytatandó hivatalos tárgyalások megkezdése elől.

"Nagyon közel kerültünk ahhoz, hogy lényegében áttörést érhessünk el. Ez napok, legfeljebb hetek kérdése" - fogalmazott Orbán Viktor magyar újságíróknak a találkozó után nyilatkozva.

A forintot segíthette, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsa a kamatdöntést követő közleményében hangsúlyozta, „mindent megtesz annak érdekében, hogy a bejelentett kormányzati intézkedések ne emeljék a középtávú inflációs nyomást, és az intézkedések közvetlen hatásának kifutása után az infláció a középtávú céllal összhangban alakuljon”.

Simor András, a jegybank elnöke a Széll Kálmán-terv 2.0 kapcsán úgy nyilatkozott: egyelőre nem tudták számszerűsíteni a hatásokat, de az látható, hogy a 2013-as infláció emelkedik.

Késő délután az is jelentősen erősítette a forintot, hogy Olli Rehn, az Európai Bizottság alelnöke szerint a jegybanktörvény nem kerül az EU bírósága elé. Így értesült a Reuters egy bizottsági dokumentum alapján.

Emlékezetes, a jegybank függetlenségének tiszteletben tartása az EU fontos előfeltétele a hiteltárgyalások megkezdéséhez.

Összességében a befektetők úgy ítélhetik meg, hogy ma egyértelműen közelebb kerültek az állásponton a magyar kormány és az Európai Bizottság között, és talán már nem veszik a távoli jövőbe a tárgyalások megkezdésének időpontja.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.