BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tovább gyengülhet a forint az MNB-törvény bizonytalansága miatt

A forint tegnap a javuló nemzetközi hangulatban erősödni tudott, és ami jó jel, az az, hogy a március közepe óta látható emelkedő trendből kikerült az EUR/HUF kurzus – vélekednek az Erste Bank közgazdászai.

Ez reményt adhat a jövőre, de azért sokkal nyugodtabbak lehetnénk akkor, ha a 295-ös, majd a 20 és 30 napos mozgóátlagok alá tudna kerülni a devizapár. Ezek lefelé tehát támaszt jelentenek, míg felfelé 297, majd 299-300 körül találhatóak szintek. Ma reggel gyengülés látható a forint árfolyamában, a 297 körüli szintekig emelkedett vissza az EUR/HUF devizapár – írják az Erste elemzői.

Hazai piacok:

Az elmúlt napokban jellemzően 295 és 300 között hullámzott az euró forintára. A nemzetközi hangulat tegnap igen jó volt, ami a hazai fizetőeszközt is erősebb szintekre hozta, miközben ma reggel kisebb fordulat látszik a forint árfolyamában, a reggelre elromló nemzetközi hangulat okoz. Eközben a jegybanktörvénnyel kapcsolatban továbbra sem látunk tisztán, mert bár lezajlott a héten az ötpárti egyeztetés, valamint tegnap a kormány is benyújtott módosítókat, de ettől függetlenül továbbra sem jelentenénk ki, hogy ennyi volt, és mostantól zöld utat kapunk a formális hiteltárgyalások megkezdéséhez.

Egy egyértelmű jelet már nagyon vár a piac, és ha ezt megkapná, az komolyabb forinterősödést is kiválthatna. Amíg azonban ez nem érkezik meg, a bizonytalanság fennmaradhat, és inkább további gyengülés következhet be.

Tegnap az ÁKK némi hozamcsökkenést regisztrált, azonban a délelőtti 3 hónapos diszkont-kincstárjegy aukció nem sikerült valami túl jól: a tervezett mennyiségnél 10 milliárd forinttal kevesebbet tudott kibocsátani az adósságkezelő (40 milliárd forintot), miközben az aukciós átlaghozam is megemelkedett az egy héttel ezelőtti 7,26 százalékhoz képest 7,28 százalékra. Mindez nem éppen a piaci bizalmát mutatja. Csütörtökön, azaz holnap, kötvényaukciókra figyelhetünk.

Nemzetközi helyzetkép:

Devizák: A dollár mozgása nem volt ilyen látványos, a hétfői gyengülést követően tegnap 1,31 környékén oldalazott a tengerentúli fizetőeszköz az euróval szemben.

USA, Európa: Újra élet költözött a tengerentúli piacokra, és hetek óta nem látott mértékben emelkedtek az indexek, a Dow 13.000 pont felett fejezte be a kereskedést (Dow 1,5 százalék, Nasdaq 1,82 százalék, S&P500 1,55 százalék).

A technológiai szektor ismét magához tért, az Apple 5 százalék pluszban zárt, és a Dow mind a 30 komponense emelkedett. A tegnap jelentett vállalatok közül a Coca-Cola, a Goldman Sachs, az Intel és a Yahoo! is a vártnál jobb számokat tettek közzé. Az európai tőzsdéken még látványosabb volt a hegymenet, a DAX márciusban erősödött utoljára napon belül ekkorát (DAX 2,65 százalék, CAC40 2,72 százalék, FTSE100 1,78 százalék).

Jól sikerült a tegnapi spanyol aukció, a rövid futamidejű kötvényekből 3,2 milliárd eurónyi állampapírt értékesített az államadósság kezelő. A 10 éves kötvények hozama 6 százalék alá csökkent, a héten azonban lesz még kötvényaukció, melyet kiemelten fognak figyelni a befektetők.

Olaj, arany: Tegnap erősödéssel kezdődött az arany kereskedése, az 1.652 dolláros nyitást követően 1.634 dollárig esett az árfolyam, majd megfordult és 1.649 dollárig kapaszkodott vissza zárásra. Az olaj emelkedő irányba fordult tegnap, és 1,4 százalékos pluszban zárta a kereskedést. 103 dollárról 104,2 dollárig menetelt az árfolyam.
Távol-Kelet: A japán piac 2 százalék feletti mértékben emelkedett, de a kínai tőzsdék is erős pluszban kezdték a napot (Nikkei 2,14 százalék, Hang Seng 1,2 százalék, Shanghai 1,9 százalék). A japán jegybank megemelte az inflációs előrejelzését: 2012-re korábban várt 0,1 százalékos adatot 0-0,5 százalékra módosították, a következő évi adatot pedig 0,5 százalékról 0,5-1 százalékra emelték.

Határidős piacok: A határidős indexek a negatív tartományban vannak ma reggel.

Friss hazai és nemzetközi hírek:

Tegnap benyújtotta a kormány azokat a törvénymódosításokat, amik a jegybanktörvénnyel kapcsolatos legfontosabb problémákat érintik. A módosítások nem mindenben tesznek eleget az Európai Központi Bank által a múlt héten felvetett kívánalmaknak. Azonban a tárca közleménye úgy fogalmaz, hogy a kormány „…által benyújtott törvénymódosítás az Európai Unió Bizottságának Magyarországgal szembeni kötelezettségszegési eljárásában kifogásolt egyes pontjait érintik. E pontok tekintetében a Magyar Kormány által javasolt módosításokat az Európai Bizottság is tudomásul vette, amiről a Kormányt írásban tájékoztatta”.

Emlékezetes, hogy hétfőn ötoldalú egyeztetést tartottak az érintett felek a jegybanktörvény kérdésében, amin az EKB is részt vett, azonban az ülés eredményéről nem született hivatalos tájékoztató. Az elmúlt napok eseményeinek fényében továbbra sem egyértelmű, hogy az Európai Bizottság el fogja-e fogadni a magyar álláspontot, amikor válaszát megküldi a kötelezettségszegési eljárásokkal kapcsolatban, de lehetséges, hogy végül így lesz. Akkor tehát elképzelhető, hogy végre zöld utat kap hazánk a formális tárgyalások megkezdéséhez? Ebben ugyan nem vagyunk biztosak, de abban igen, hogy minél előbb, annál jobb, hiszen a jelenlegi állampapír-piaci hozamszintek túl magasak, nem fenntarthatóak. 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.