BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

OTP: felgyorsult a portfólió romlás üteme

Az OTP vezérigazgató helyettese, Bencsik László szerint is kiugróan felgyorsult a portfólió romlás üteme az első félévben, ahogy az a pénteki gyorsjelentésben is olvasható volt – írják az Equilor elemzői.

Bencsik a gyorsjelentést követő sajtótájékoztatón és a telekonferencián elmondta, hogy a következő negyedévekben már inkább lassuló portfólióromlásra számít a menedzsment. Bencsik szerint még nem tudják, milyen mértékben hárítja át az új tranzakciós illetéket az OTP.

A konferenciahíváson kiderült, hogy egy számviteli hiba miatt a korábbitól eltér a késedelmes hitelek céltartalék-fedezettsége. Az első negyedévben a korábban közölt 79,7 százalék helyett 77,5 százalék volt a fedezettség, ami a második negyedévben 76,6 százalékra süllyedt. A céltartalékolás az Equilor számításai szerint 13 milliárd forinttal segítette az eredményt.

Ha ugyanis e negyedévben is a 77,5 százalékos szintet alkalmazta volna a bank, úgy 64 milliárd helyett 77 milliárd forintra nőtt volna a céltartalék-képzés, és 37 milliárd forint helyett 24 milliárd forintra csökkent volna a korrigált eredmény, ami így bőven elmaradt volna az elemzői várakozásoktól.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.