BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Orbán Viktor nem akarja, hogy Csányinak zöldbankja legyen

Állítólag Orbán Viktor felvetésére lekerült a napirendről a megújult uniós finanszírozási forma, írja a Népszabadság.

Hétfőn a Miniszterelnökséget vezető Lázár János az ország első számú uzsorásának nevezte Csányi Sándort, aki kedden bejelentette: feljelenti és bepereli az államtitkárt emiatt. Szerda este viszont az MLSZ-elnöki posztot is betöltő OTP-vezér és Orbán Viktor kedélyesen csevegett egymással a magyar válogatott csehek elleni hazai meccsén a Puskás Ferenc stadionban. Közvetlenül ezt megelőzően pedig a kormányülésen – a kiszivárgott hírek szerint – a miniszterelnök felvetésére „nulladik tárgyalási pontként” végleg lekerült a napirendről a zöldbank alapításának koncepciója.

Az előterjesztés szerint a 2014–2020 közötti időszakban a jó néhány agrár- és megújulóenergetika-fejlesztést célzó uniós támogatás kiosztása egy speciális szervezeten, a zöldbankon át történjen. a Népszabadság kormányzati források azt mondták, Orbán Viktor határozott kérdést tett fel erre vonatkozóan, és mind a nemzeti fejlesztési, mind a vidékfejlesztési tárca képviselője nemmel válaszolt. Forrásuk mindezt úgy értelmezte, „ezzel eldőlt, hogy Csányi Sándor OTP-elnök nagy valószínűséggel nem lesz zöldbankalapító”.

Holott busás biznisznek ígérkezett a zöldbank felállítása, mely a 2014–2020 közötti uniós költségvetési ciklusban Magyarországnak az agrárium, a megújuló energetika, a környezetgazdaság finanszírozásához adandó, több százmilliárd forintot kitevő pénz elő- és társfinanszírozására hivatott. Állítólag az OTP a zöldbank megalapítására február végén készítette el a javaslatot, mely szerint az új pénzintézetnek a magyar bank 75, az állam 25 százalékban lett volna tulajdonosa.

A lap úgy tudja, nem is a kisebbségi állami befolyással volt gond, hiszen a majdan kiválasztandó – egyelőre nem ismert – banki partner is többségbe kerülne a várhatóan szeptembertől felálló zöldbankban, hanem kifejezetten azzal, hogy így még nagyobb hatalom összpontosulna Csányi Sándor kezében – írta pár hete a HVG. Lázár János miniszterelnökségi államtitkár, aki már többször „ütközött” az OTP-vezérrel, egy éve elkerülhetetlennek nevezte egy olcsó hiteleket biztosító agrárbank létrehozását, mert szerinte a jelenlegi magyar bankrendszer nem kívánja finanszírozni a földművesek tevékenységét.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.