BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nagy rekord előtt áll a Beva

Bőven rekordmértékű kifizetésre kell számítania a Befektető-védelmi Alapnak (Beva) a Buda-Cash, a Hungária Értékpapír Zrt. és a Quaestor összeomlása nyomán, hiszen eddig jellemzően százmilliós nagyságrendű ügyekkel kellett foglalkoznia.

Az eddigi legnagyobb kártalanítási összeg az 1999-ben leállt London Bróker Rt.-hez kapcsolódik, a cég bedőlése nyomán 2,243 milliárd forintot fizetett ki az alap a károsultaknak. Ezután viszont már tényleg „csak” százmilliós nagyságrendű ügyek következnek: még az ezredforduló előtt bedőlt CB Bróker ügyfeleit 537,5, a szintén ekkor tönkrement Globex Brókeréit pedig 274,5 millió forint értékben kellett kártalanítania az alapnak.

A Beva adatai szerint eddig összesen 14 brókercég ügyei nyomán kellett kártalanítást fizetni, összesen 4,344 milliárd forint összegben, hozzávetőlegesen 11 700 ügyfélnek. Utóbbiak közül hozzávetőlegesen nyolcezer befektető a CB és a London Brókerhez kötődött.
A mostani hullám kifizetési hatásait még lehetetlen megbecsülni, de az eddig napvilágot látott információk alapján az összeg jócskán túlnőhet az eddigi rekordon és akár a Beva vagyonán is.

Ha a Beva kártalanítási kötelezettsége meghaladja a hozzávetőleg 12 milliárdos vagyonát, akkor a tagjainak rendkívüli befizetést rendelhet el: ebben az évben ilyen módon még további 1,22 milliárd forint beszedésére lenne mód. Ha a pótbefizetés sem elég, a Beva kereskedelmi banki hitelt is felvehet, amelyet állami készfizető kezesség biztosít. Fontos ugyanakkor, hogy az esetlegesen felvett hitelt a Beván keresztül a tagintézményeknek kell visszafizetniük, az állam nem járul hozzá az alap vagyonához.

A brókercégekkel kapcsolatos fejlemények emellett továbbgyűrűzhetnek más területekre is. „Különbséget kell tenni az alapkezelők és a brókercégek között” – hangsúlyozták a Concorde Alapkezelő tulajdonosai a cég tegnapi sajtótájékoztatóján. Az alapkezelőknél nincs ügyfélpénz, a vagyon egy független letétkezelőnél van.

A portfólió-menedzserek csak a tranzakciókat végzik, a befektetett eszközökhöz nem férnek hozzá, így nem is lophatják el – magyarázta Bilibók Botond vezérigazgató. Szerinte Magyarországon jó ideig nem lesz normális vállalati kötvénypiac: a szélesebb lakossági körben történő vállalati kötvénykibocsátások ugyanis az elmúlt években szinte kivétel nélkül csúfos kudarcba fulladtak, a befektetők az ígért magas hozam helyett örülhettek, ha a pénzük töredékét visszakapták.

Komoly problémát okozhat a Quaestour Utazásszervező és Utazásközvetítő Kft-nek is, ha az ügyfelek összemossák az utazási irodát az öncsődöt jelentő Quaestor Financial Hrurira Kft-vel, amely a Quaestor csoport 100 százalékos tulajdonában áll.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.