BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Dupla kár a Buda-Cash miatt - Követelik a hitelt, de a fedezetet ellopták

Úgy tűnik, kétszeresen is pórul járhattak az ÉRB Bank lombardhiteles ügyfelei – értesült a Világgazdaság. Az egyik károsult 2014-ben vett fel ilyen hitelt a Buda-Cash érdekeltségi körébe tartozó banknál, és a kölcsönösszeg kétszeresét kitevő névértékű OTP-s Opus kötvényt ajánlott fel fedezetként. A kötvényeket azonban nem a bankban, hanem a Buda-Cashnél kellett letétbe helyeznie, onnan viszont a papírok csaknem négyötödét ellopták. Most pedig az ügyfél nemcsak hogy az értékpapírjaihoz nem jut hozzá, de az ÉRB Bank felszámolója azt is követeli, fizesse vissza a kölcsönt.

A Buda-Cash és az érdekeltségi körébe tartozó DRB-csoport bankjainak felszámolását tavaly márciusban rendelte el a Magyar Nemzeti Bank (MNB), miután kiderült, 100 milliárd forintos nagyságrendben tűnhettek el ügyfélpénzek a brókercégnél. A négy különböző bank és a brókercég felszámolását a Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nonprofit Kft. (PSFN) végzi, a felszámoló személye viszont minden cégnél más. Az ÉRB-s felszámoló egyelőre felszólító leveleket küld, hogy fizesse ki az ügyfél a tartozást. Azt ígéri, ha ezt megteszi, akkor ad egy igazolást arról, hogy a Buda-Cash kiadhatja az óvadékot. Az óvadéknak azonban a PSFN honlapja szerint már csak a 21,67 százaléka van meg.

Ha ugyanott kezelték volna a letétet, vagy legalább hivatalosan közös pénzügyi csoportba tartozott volna a két cég, egyszerűbb lenne a helyzet – a tartozást az eltűnt fedezet csökkentené vagy akár le is nullázhatná. Egyelőre azonban úgy tűnik, nem fogadják el, hogy közös csoportba tartozna a két pénzügyi cég, hiába volt az ÉRB Bank elnök-vezérigazgatója ugyanaz a Pál Gyula, aki a Buda-Cashnél is tagja volt az igazgatóságnak. Lapunk az ügyben megkérdezte a PSFN-t is, egyelőre várjuk a felszámoló válaszát.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.