BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Magyarosítanák a pénzügyeket

Pályázatot hirdetett a Magyar Bankszövetség a Pénz7 programsorozat keretében. A névkereső pályázat összesen 5 kategóriában nyílt meg a 10 és 25 év közötti fiatalok részére. A pályázat során kiválasztott pénzügyi-gazdasági szakszavakra a szervezők beszédes, a köznyelvben könnyen elterjeszthető elnevezéseket vártak.

Az elektronikus fizetés elterjedése társadalmi ügy – könnyebben, gyorsabban biztonságosabban és (a nemzetgazdaság számára) olcsóbban lehet a pénzforgalmat bonyolítani bankkártyák segítségével. A kártyatársaságok ennek a fejlődésnek természetes támogatói, s minden olyan kezdeményezést fontosnak tartanak, amely a felhasználók, az emberek számára még kényelmesebbé teszik ezt a folyamatot. Épp ezért örülök annak, hogy ötletes, sokszínű pályázatok közül választhattuk ki azokat az új kifejezéseket, amelyek használatával magyarosíthatjuk a pénzügyi tranzakciók és eszközök idegen nyelvű elnevezéseit.


 
A zsűriben a nyelvészeti sajátosságok, szabályok és tudnivalók figyelembe vételét a Magyar Tudományos Akadémia nyelvészeti szakértője biztosította, a pénzügyi szakmai álláspontokat a Magyar Nemzeti Bank és a GIRO Zrt, valamint a Mastercard bankkártya társaság mellett a kiíró Magyar Bankszövetség képviselte a pályázat során. A zsűriben a Pénz7 szervezőpartnereiként képviseltették magukat, így az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Pénziránytű Alapítvány, akik a köznyelvi és szakmai használat ötvözését is segítették munkájukkal. Az eredményhirdetést a Fáy András Oktatási Központban egy pénzügyi kerekasztal előzte meg, ahol népszerű fiatal vállalkozók, zenészek és sportolók beszélgettek diákokkal az okos pénzügyekről.

A zsűri a következő pályázatokat díjazta:
 
Az ATM elnevezés kategóriában a pénzpont elnevezés került ki győztesen. A prepaid bankkártya kategóriában a feltöltőkártya elnevezés végzett az első helyen, de a zsűri egy különdíj kiadásáról is döntött a keretkártya elnevezés benyújtójának. A startup elnevezés kategóriában az innovállalat elnevezés győzött, míg a csoportos beszedési megbízás kategóriában a rendszeres beszedés nyert. A győztesek egy-egy táblagépet kaptak a sikeres pályázat elismeréseként.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.