BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megszenvedi az alacsony olajárakat Omán

Az Ománi Szultánság fontolgatja, hogy értékesebb energetikai vállalatainak feldolgozási és kereskedelmi (downstream) üzletágaiból dob piacra részesedéseket, hogy a két éve mélybe szakadt olajárak miatt kieső költségvetési bevételeit pótolni tudja – jelentette ki Mohammed Bin Hamad al-Rumhi ománi olajminiszter egy Abu-Dzabiban tartott konferencián.

A Reuters tudósítása szerint a privatizálásra jelölt cégek között van a Salalah Methanol és egy olajkitermelő vállalat, utóbbit azonban Rumhi nem nevezte meg. A miniszter hangsúlyozta, kutatást-kitermelést érintő üzletágak eladása nem jöhet szóba. Omán már évek óta tervezi, hogy tőzsdére viszi kisebb energetikai cégeit, most azonban súlyos lépéskényszerbe került.

A szultánság ugyanis az egyik legnagyobb vesztese az alacsony olajáraknak a térségben. Omán költségvetési hiánya elérte a GDP 17 százalékát, így idén 5 milliárd dollár értékű kötvényt kellett értékesítenie a belső és külföldi piacokon.

A Moody’s hitelminősítő prognózisa szerint a szultánság adósságállománya eléri a GDP 40 százalékát 2018 végére, miközben ez az arány az olajárak összeomlása előtt még alig 5 százalékon állt. Ráadásul a gazdaság növekedésének üteme is lassú, 2,1 százalékos marad évente a 2020-ig tartó időszakban.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.