BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Most már emelkedést várnak Duna House-tól

Csaknem tíz százalékkal esett az elmúlt évben a Duna House árfolyama, de az elemzők nem aggódnak. Szerintük a kedvező ingatlanpiaci folyamatok és egy esetleges rendkívüli osztalékfizetés is felkeltheti a befektetők érdeklődését a részvény iránt.

Szinte napra pontosan egy éve, 2016. november 11. óta kereskednek a Duna House részvényeivel a Budapesti Értéktőzsdén. Az ingatlanközvetítő papírjai 3960 forintos áron kerültek a börzére, de a lakossági befektetők egy meghatározott mennyiségben 10 százalékos kedvezménnyel juthattak hozzá. Csúcsát az első kereskedési napon érte el a papír, 4088 forinton, utána viszont március elejéig folyamatosan esett az árfolyam. A minimum 3250 forint volt. Ezután kicsit magára talált a kurzus, és 3430 és 3720 forint között oldalazott augusztus végéig. A 3852 forintos lokális csúcsról ismét lassan lecsorgott az árfolyam. Tegnap délutánra 2,6 százalékkal 3603 forintra esett a kurzus, ami idén 6,6 százalékos, az indulástól pedig 9,6 százalékos mínuszt jelent.

Forrás: MW Fotó: Szabó Miklós

A részvény nagy csalódást nem okozott, a lakáspiaci trendek kedveznek a Duna House-nak. A lengyelországi terjeszkedéssel kapcsolatos hírek pozitívak, egyre jobb az ottani teljesítmény, már a profithoz is hozzájárul a divízió. Az árfolyam nem sokkal a kibocsátási szint alatt van, likviditás viszont sajnos nincs a papírban. Persze a bevezetés után nem kell egyből szárnyalnia egy részvénynek, de látszik, hogy rendkívül óvatosak a befektetők. A közkézhányad sem túl nagy, ez sem kedvez a tőzsdei forgalomnak

– mondta Cinkotai Norbert, a KBC Equitas elemzője. Olyan nagy forgalmú közepes papírok is elterelik a figyelmet a Duna House-ról, mint a Konzum, az Opus vagy az Appeninn. „A Duna House egyszerűen nem éri el az ingerküszöböt, pedig vannak lehetőségek a részvényben – fűzte hozzá Cinkotai Norbert. – A KBC Equitas szerint a részvény fair értéke 4500 forint, azaz szerintünk jelenleg is érhetne ennyit a papír, de a kurzus várhatóan csak hosszú távon éri el ezt az értéket.”

Alapvetően jól sikerül a Duna House első éve a parketten, bár az árfolyam még nem teljesen tükrözi a vállalat pénzügyi teljesítményét és a jövőbeli kilátásait. A menedzsment megfelelően alkalmazkodott a tőzsdei jelenléthez, erre jó példa, hogy profitvárakozást és a piaci folyamatokkal kapcsolatos véleményt adott meg, mint a nagy blue chipek, és ezek eddig meg is valósultak. Az előbbit a második negyedévben szerencsésen felfelé módosította, az egészséges piaci folyamatok és a javuló lengyel operáció hatására

– hangsúlyozta a Világgazdaságnak Gaál Gellért, a Concorde elemzője. A Duna House eredményeinek szerinte nagy lökést adhat a Reviczky Liget lakópark értékesítésének kezdete. „Ha megkapják a használatbavételi engedélyt, már el is kezdhetik a számlázást. Az idei eredményvárakozást még az ebből származó bevételek nélkül számolták, és így is a 750–1000 millió forintosból a 850–1000 millió forintos sávba emelték. A 86 lakásos Reviczky-projekt adózotteredmény-tartalma 400 millió forint lehet, de még bizonytalan, hogy ebből jut-e valamennyi a negyedik negyedévre.

„A lakások 70-80 százalékát amúgy már az előértékesítés során eladták” – hívta fel a figyelmet Gaál Gellért, aki szerint az lesz érdekes a Reviczky-projektben, hogy az abból származó eredményt kifizetik-e osztaléknak. „Ez a rendkívüli kifizetés részvényenként 110-120 forint is lehet. Nagyobb árfolyam-emelkedést is hozhat a részvénynél, ha a befektetők olyan rendkívüli osztalékkifizetést látnak, amelynek mértéke megegyezik az alaptevékenységből származóval. Mindeközben további ingatlanfejlesztések is folyamatban vannak, például a 196 lakásos Forest Hill, amelynek már akár egymilliárd forint feletti a profittartalma” – emelte ki az elemző.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.