BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Zöld lámpát kapott a 71,3 milliárd dolláros Disney-ajánlat a Foxra

Egyre magasabb összegű ajánlatokkal folytatódik a harc a Fox csatornák megszerzéséért. A Walt Disney és a Comcast közötti összecsapást a digitális riválisok, például a Netflix és az Amazon megjelenése váltotta ki.

A Walt Disney megkapta a jóváhagyást a Twenty-First Cen­tury Fox médiavállalat eladó pakettjének megvásárlására 71,3 milliárd dollárért – jelentette be szerdán az amerikai igazságügyi minisztérium. Az üzlethez azonban feltételt is szabtak, a Disney-nek el kell majd adnia a Fox 22 regionális sportcsatornáját. Elemzők szerint az eljárást lezáró megállapodás előnyös helyzetbe hozta a Disney-t a Comcast médiavállalattal szemben, amely korábban 65 milliárd dolláros ajánlatot tett a Fox eladó egységeire, de a küzdelemnek ezzel még nincsen vége.

A két cég közötti párharc győztese nagyobb eséllyel szállhat szembe a gyorsan növekvő digitális riválisokkal, például a Netflixszel vagy az Amazonnal. A Fox azonban megtartja az országosan sugárzott Fox News, Fox Business és Fox Sport csatornákat, ezekre tehát nem terjed ki a vételi ajánlat. Ha a Disney veheti meg a csomagot, akkor közös portfólióba kerülnek a Disney Mickey Mouse- és Luke Skywalker-filmfran­chise-ai a Fox-féle Avatarral, illetve a Simpson családdal. A Disney az ABC, a Pixar és a Marvel Studios, a Lucasfilm, valamint számos Disney-park mellé most megszerezné a Fox kábeltévés csomagját, a National Geographicot és több mint 300 nemzetközi csatornát, valamint a Fox részesedését a Hulu szórakoztatóipari vállalatban.

A hatósági jóváhagyás érdekében a Disney beleegyezett, hogy lemond a Fox összes olyan sportcsatornájáról, amely regionális vagy helyi sporteseményeket közvetít, mint például a YES Network, amely a New York Yankees baseballmeccseit sugározza New York város környékén. A Fox regionális sportcsatornáinak körülbelül 61 millió előfizetőjük van, és a 91 amerikai sportegyesület közül 44 mérkőzéseinek a sugárzására jogosult. A négy meghatározó sportágból (baseball, kosárlabda, amerikai futball és jégkorong) háromban jelen van. Az amerikai igazságügyi minisztérium azzal indokolta a döntését, hogy a regionális sportcsatornák elidegenítése nélkül a felvásárlás megszüntetné a Disney és a Fox között ezen a téren meglévő fej fej melletti versenyt, és valószínűleg áremelésekhez vezetne a kábeltévés sportműsoroknál. A sportcsatornák az élő közvetítések miatt nagyon kelendők az USA-ban, annak ellenére, hogy az elmúlt években sok néző lemondta a hagyományos kábeltévés előfizetését.

A teljes cikk a Világgazdaság pénteki számában olvasható

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.