BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Jó lesz figyelni, ha babaváró hitelre van szükség

Július 1-étől elérhetővé válik a pénzintézetekben a babaváró hitel, amelynek keretén belül akár 10 millió forint összegű, szabadon felhasználható, kamattámogatott hitelhez juthatnak a fiatal házaspárok. A feltételek azonban – kisebb nagyobb mértékben – minden banknál eltérnek egymástól, a bank360.hu most ezeket vette górcső alá.

A szakportál felhívja rá a figyelmet, hogy egyes pénzintézetek más és más feltételeket szabnak majd a hitelfelvevőknek. Eszerint – mint összegeznek –, bankonként változhat a minimálisan elvárt jövedelem szintje, a legrövidebb futamidő, a hiteligénylés alsó korhatára, a futamidő végére betöltött felső korhatár, vagy az igen fontosnak mondható induló kedvezmények nagysága. Nem utolsó sorban az úgynevezett „scoringban” , (ez az a rendszer, ami alapján a bankok minősítik a az ügyfeleket – a szerk.) is eltérések mutatkozhatnak.

Kitérnek rá, a hitelbírálat a bank hatáskörébe tartozik, így a siker szempontjából döntő tényező lehet, hogy melyik pénzintézethez fordul az ügyfél és ott milyen elvárásoknak kell megfelelnie. Mint írják, a bankok különböző módon vizsgálják majd a jövedelmet, egyes pénzintézeteknél külön-külön, máshol együtt számolják majd a házastársak bevételeit, megint máshol pedig mindkét számításra lesz lehetőség.

Jelentős segítség a Babaváró, de érdemes körültekintőnek lenni a számunka megfelelő hitelintézet kiválasztásakor
Fotó: Shutterstock

Az Erste Banknál a házastársak együttes elvárt jövedelme legalább 160 000 forintnak kell, hogy legyen. Az OTP Bank esetében a férjtől és a feleségtől is legalább 75 000 Ft nettó jövedelmet az elvárt. A Budapest Banknál külön-külön el kell érni a mindenkori minimálbért (99 085 Ft), vagy ha csak az egyik fél igazol jövedelmet, akkor 130 000 forintra van szükség. Az MKB Bank-nál a jövedelemarányos törlesztőrészlet mutató számítására vonatkozó feltételeknek kell megfelelni. A Sberbankban a mindenkori minimálbért (99 085 Ft) kell igazolnia az egyik félnek, míg a Takarék Csoportnál együttesen legalább 150 000 forintot kell igazolni.

Az igényelhető legalacsonyabb hitelösszegről is szó van a bank360 kimutatásában. Ennek megfelelően az Erste Banknál és a takarék Csoportnál 2 millió, az OTP Banknál, a Budapest Banknál és az MKB-nál 1 millió, a Sberbanknál 300 ezer forint a kiindulási hitelösszeg.

A rendeletben meghatározott szabályok értelmében 18 év a legalsó korhatár, amelytől igényelhetik a házastársak a kölcsönt, de a bankok ettől eltérhetnek felfelé. Az Erste Banknál és az MKB-nál a 23-at, az OTP Banknál, a K&H Banknál, a Sberbanknál, valamint a Takarék Csoportnál pedig a 18. életévet kell betöltetni.

Felső korhatár a futamidő végén

Nők esetében a rendelet egyértelműen határoz erről: 41. életévet nem töltheti be a feleség. Férfiak esetében ugyanakkor nincs ilyen kikötés, azonban a pénzintézetek itt is eltérő módon járhatnak el az igénylőknél. Több pénzintézet is meghatározta, hogy mi lehet az az életkor, amelyet a futamidő végén nem léphet át az igénylő házastárs férfi tagja. A Bank360 információi alapján például kiderül, hogy lesz olyan bank, ahol 20 éves futamidőt feltételezve csak úgy lehet sikeres az igénylés, ha a férj az igényléskor még nem töltötte be az 50 évet. Az alábbi felső korhatár vonatkozik majd a férfiakra:

  • Erste Bank: 70 év
  • Budapest Bank: 75 év
  • K&H Bank: 75 év
  • MKB Bank: a hagyományos hitelezési feltételeknek megfelelően
  • Sberbank: nincs felső határ megállapítva
  • Takarék Csoport: nincs felső határ megállapítva
  • Legrövidebb választható futamidő
  • Erste Bank: 60 hónap
  • OTP Bank: 64 hónap
  • Budapest Bank: 60 hónap
  • Miről szól a babaváró?

    A Babaváró Támogatás 2019. július 1-től lesz igényelhető és legkésőbb 2022. december 31-ig lehet majd megkötni a hitel igénybevételéhez szükséges megállapodást. A szabad felhasználású személyi hitel összege maximum 10 millió forint lehet. A hitel kamatmentesen igényelhető, és nem szükséges hozzá semmilyen ingatlanfedezet. A hitel kamatmentessé tételére van lehetőség minden gyermeknél, már a 12 hetes magzatnál is. Amennyiben a hitel felvételekor fennáll a terhesség egy 12 hetes magzattal, akár a teljes (maximum 20 éves futamidő alatt) kamatmentes hitelként vehető igénybe a támogatás. A hitel sajátossága, hogy akár a teljes tartozás elengedhetik, hiszen a hitelfelvételt követően született (vagy örökbefogadott) második gyermek érkezése után az aktuális tartozás 30 százalékát, a harmadik gyermek érkezése után az aktuális fennálló tartozás 100 százalékát elengedik. Ha nem sikerül a gyermekvállalás, akkor a hitel piaci hitellé alakul, és az igénybe vett kamattámogatás összeget egy összegben vissza kell fizetni.

     

    Címoldalról ajánljuk

    Tovább a címoldalra

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.