BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kiemelkedik a magyar bankszektor a régióban

Jól állnak a magyar bankok régiós összehasonlításban a csökkenő marzsok ellenére is – állapítja meg a szektorelemzés. A Budapest Bank új tulajdonosa a Takarék vagy az MKB Bank lehet.

A Raiffeisen a szokásos éves kelet-közép-európai banki kitekintőjében arra hívja fel a figyelmet, hogy évek óta először nem volt olyan régiós ország, amelynek aggregált bankpiaca veszteséges lett volna 2018-ban. Az elmúlt öt-hat év legkiemelkedőbb profitabilitási mutatóit hozta a tavalyi év, a térség ROE-mutatója (tőkére vetített megtérülése) átlépte a 12 százalékot. Nemcsak a hitelminőség javult jelentősen, de a nettó kamatmarzsok is stabilizálódtak a legfontosabb piacokon, és a nettó profit szektorszinten megközelítette a 2011–12-es rekordokat.

Fotó: MTI / Róka László

Jól illeszkedett ebbe a trendbe a magyar hitelpiac, bár a legmagasabb növekedési rátát Orosz- és Lengyelországból várja az elemzőház. Megjegyzik, hogy a szigorúbb szabályozás, a ciklikus események és a marzscsökkenés mellett is van tere még a növekedésnek.

A Raif­feisen szerint a szűken vett regionális (Oroszország és Lengyelország nélküli) hitelállomány növekedésének kétharmada Csehországból, Magyarországról, Romániából, Ukrajnából, Szlovákiából és Szerbiából származik majd az idén, ahol a felsorolás egyben növekedési rangsort is jelent (a legmagasabb rátától indulva).

Az elemzés külön kitér arra is, hogy a Société Générale folytatta a kivonulást a régióbeli kisebb bankjaiból, az elmúlt időszakban helyüket egyértelműen az OTP vette át. Az akvizíciókon keresztül a magyar bankcsoport nemcsak a korábbi jelenlétét erősítette meg, hanem például Albániában, Szlovéniában és Moldovában is meg tudta vetni a lábát.

Az elemzők további konszolidációra számítanak a takarékszövetkezeti csoportban, és szerintük a Budapest Bank privatizációja során új tulajdonos érkezhet a Takarék Bank vagy az MKB személyében.

A teljes cikket a Világgazdaság csütörtöki számában olvashatja

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.