BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Óriási tartalékokat képeznek a bankok

A 2008-as világválság óta nem látott méretű kockázatitartalék-hegyeket halmoznak fel a bankok. A pénzintézetek a járvány következményeként egyre inkább befelé fordulnak, és világszerte visszafogják külhoni tevékenységüket.

Több mint 50 milliárd dollár értékben képeztek tartalékokat hitelezési veszteségeikre az első negyedévben az európai és amerikai bankok a Financial Times összesítése szerint.

Ekkora elővigyázatosságra a 2008–2009-es válság óta nem volt példa.

Miközben a kormányok újabb és újabb segélyprogramokat indítanak el, a bankok befelé fordulnak, pedig a múlt év épp a nemzetközi pénzintézeti expanzióról szólt.

Fotó: Roy Liu/Bloomberg via Getty Images

A legnagyobb pénzintézetek eddig közzétett adatai szerint az amerikai­ak 25 milliárd dollár értékű tartalékot képeztek, ami három és félszeres növekedés a múlt év első negyedéhez képest. A nagy európai hitelezők esetében 269 százalék a bővülés, és 16 milliárd dollár a frissen lekötött összeg. A svájci UBS például most a tavalyi tizenháromszorosát helyezte a tartalékba. Kontinensünkön a napokban teszi közzé adatait a francia BNP Paribas, a holland ING és az olasz UniCredit.

A legnagyobb európai bank, az HSBC nagyon pesszimista előrejelzéseket tett közzé: egyelőre 3 milliárd dollárt tett félre, de az egész évre 11 milliárd dollár hitelveszteségre számít. A másik véglet a kockázatosabb stratégiát választó Deutsche Bank: csak félmilliárd dollárt tartalékolt, bár még ez is háromszoros növekedésnek felel meg. A felszökő kockázattól való félelem megmutatkozik a tőzsdei árfolyamokban: a 300 legnagyobb európai pénzintézet részvényárait kísérő FTSE Eurofirst 300 Banks index két hete rekordmélységbe süllyedt, és azóta el sem mozdul onnan. Mindez akkor történik, amikor a megszigorított európai és amerikai könyvelési szabályok arra kötelezik a bankokat, hogy korábban fedezzék tartalékokkal a várható hitelezési veszteségeket, mint tették 2020 előtt.

Eközben megtört a nagybankok nemzetközi expanziójának másfél éves trendje, és a hitelezők befelé fordulnak. Az amerikai pénzintézetek kifaroltak a nagy európai finanszírozási projektekből.

A teljes cikk a Világgazdaság keddi számában olvasható

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.