BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kitartanak elveik mellett az arisztokraták

A Covid-járvánnyal összefüggésben a vezető amerikai indexbe sorolt cégek közül 63 vágott az osztalékon, vagy függesztette fel a kifizetést. A mérleg másik oldala viszont stabil: 65 tőzsdecég idén is emel az osztalékon, ahogy teszi ezt folyamatosan, minimum 25 éve.

A pandémiával összefüggésben idén az S&P 500 index tagjai közül 63 csökkentette vagy függesztette fel az osztalékfizetést. A mérleg másik oldalán a stabil osztalékfizetők állnak, jelenleg 65 cég tartozik ilyen szempontból az elitbe. Az úgynevezett osztalékarisztokraták minimum 25 éve nemcsak folyamatosan fizetnek osztalékot, de az összegét évről évre emelik. Táboruk 2009-ben, a válság után még csak 42 vállalatot számlált, miután az előző év nagy megtisztulást hozott, tíz pénzügyi szolgáltató, köztük a Bank of America távozott körükből.

A rangsor élén álló nyolc társaság túl is teljesíti a 25 évet:

a 3M, a Coca-Cola, a Colgate-Palmolive, a Dover, az Emerson Electric, a Genuine Parts, a Johnson & Johnson és a Procter & Gamble közös nevezője, hogy 57 éve képesek az éves osztalékösszeg emelésére. Idén a rangsor nyolc vállalat részvényeivel bővült, és egy távozott az elitből.

A szektor szerinti bontás alapján 25 százalékkal az ipar vezet, az alapvető fogyasztási termékek szegmense a második (20 százalékkal), a dobogóra a nyersanyagszektor fért még fel 12 százalékkal.

A 65-ös listán mindössze két vállalat, az ExxonMobil és a Chevron képviseli az olajszektort. Az előbbi az aktuális üzleti év után részvényenként 3,48 dollárt fizet, a jelenlegi nyomott árfolyam alapján ez 10,12 százalékos osztalékhozamnak felel meg. A Chevron által visszaosztott nyereségrészesedés pedig az árfolyam 7,17 százalékával ér fel. Mindkét vállalat veszteséges volt a második negyedévben, ugyanakkor elkötelezett az osztalékpolitika fenntartása mellett, s inkább költségeket csökkent.

Donald Trump
Fotó: Michael Reynolds/EPA/Bloomberg via Getty Images

Az elemzők egyik kedvence most az Abbott Laboratories, amely 48 éve rendre emel az egyébként 1924 óta minden évben kifizetett osztalékon. A vállalat hat generikus gyógyszerkészítménye piacvezető, emellett a Covid-járvány elleni küzdelemben is részt vesz, igaz, nem vakcinát fejleszt, hanem gyorsteszteket gyárt, a tervek szerint októberben 50 millió darabot.

A Seeking Alpha összesítése arra hívja fel a figyelmet, hogy az emelkedő nominális osztalék ellenére jelentős különbség lehet az osztalékarisztokraták értékeltségei között.

A Coca-Cola részvénye például kikerülhet a befektetői fókuszból: az üdítőitalok piaca már nem bővül, a vállalat ellenszélben küzd az egészségközpontú trendekkel, ráadásul az értékesítésnek nagy lendületet adó sporteseményeket (olimpia, futball-Eb) jövőre halasztották.

A fő ellenérv pedig az, hogy a jelenlegi árfolyam (P) az idei egy részvényre jutó profit (E) 28-szorosa. Ilyen magas P/E nem lenne kiugró egy növekedési fázisban lévő vállalattól, de a Coca-Colától az elemzők visszafogott, évi 3 százalékos eredménybővülést várnak. Szintén túlértékeltnek tartják a szakértők a Walmart-papírokat a 22-es P/E-mutatóval, a magas árfolyamot tekintve az osztalékkal zsebre tehető hozam is egyre kevésbé vonzó, jelenleg 1,6 százalék, szemben az öt évvel ezelőtti 3 százalékkal.

A stabil osztalékfizetők közül a J&J-részvények viszont kifejezetten olcsónak tűnnek, a jövő évre várt egy részvényre eső profit csak 16,5-szerese az árfolyamnak (az elmúlt tíz évben a P/E-ráta me­diánja 20,5 volt), a társaságtól várt osztalék 2,63 százalékos hozammal kecsegtet. Vonzó osztalékpapírnak tartják az AT&T-részvényeket is, annak ellenére, hogy a Time Warner megszerzésével a társaság adósságállománya 150 milliárd dollárra bővült, és az elmúlt tíz évben sem a profit, sem az árfolyam nem nőtt. A szolgáltató részvényeivel 8-as P/E-vel kereskednek, az aktuális osztalékhozam pedig meghaladja a 7 százalékot, még úgy is, hogy csupán a nyereség 57 százalékát osztják szét a részvényesek között.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.