BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Profitesésről szólt a nyári szezon

A jövő héten a nagy bankok jelentésével kezdetét veszi a harmadik negyedéves amerikai gyorsjelentési szezon.

A jövő héten a nagy bankok jelentésével kezdetét veszi a harmadik negyedéves amerikai gyorsjelentési szezon. A Barclays banki konferenciáján nemrég a többség arról számolt be, hogy minimális céltartalékképzésre volt már csak szükség a harmadik negyedévben, miközben a részvény- és kötvénykereskedési bevételek jól alakultak. Emiatt a szektort követő elemzők szerint

többnyire pozitív meglepetések várhatók az egy részvényre jutó profit terén.

A banki gyorsjelentések képet adhatnak arról is, mennyit veszíthetett az amerikai gazdaság a járvány első hullámát követő felpattanás lendületéből.

A FactSet szerint a harmadik negyedévre összességében 21 százalékos éves alapú visszaesést várnak az elemzők az S&P 500 egy részvényre jutó profitjában, amihez mindegyik szektor hozzájárulhat.

A koronavírus-járvány a harmadik negyedévben leginkább az energiaszektort és az ipart viselte meg, ahol sok esetben továbbra sem látszik fordulat a fundamentális képben.

A ciklikus fogyasztási cikkekkel és szolgáltatásokkal foglalkozó vállalatok esetében is jelentős profitvisszaesés lehet éves alapon (mínusz 37 százalék), ez azonban lényegesen jobb, mint a június végén várt mínusz 52 százalék.

Hasonló javuló tendencia látható a pénzügyi szektornál, ahol most 23 százalékos visszaesést vár a konszenzus a június végén várt 34 százalékos visszaeséssel szemben.

Az egészségügyi szektor, a közmű- és IT-cégek, valamint a nem ciklikus fogyasztási cikkeket forgalmazó cégek relatíve jól állhatták a sarat a nulla és 5 százalék közötti egy részvényre jutó profitcsökkenéssel.

A negyedik negyedév még profitcsökkenésről szólhat, amit az alacsony bázis miatt 2021-ben erős felpattanás követhet. Ezt már a részvénypiacok is beárazták, ugyanis

a jövő évre számolt egy részvényre jutó profit hússzorosán forog az S&P 500 index, ami nagyjából 25 százalékkal van az ötéves átlag felett.

Ez a feszített árazás már nem ad teret hibázásra, így az esetleges negatív meglepetések a jelentési szezonban lefelé tartó korrekciót válthatnának ki az árfolyamokban.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.