BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A magyar piacot is vezeti majd a VIG

Nyereségesség tekintetében hatalmas a különbség, ám díjbevétel-arányosan már nem annyira egyértelmű, hogy a kis hal ette-e meg a nagy halat a magyarországi Aegon–VIG-ügyletben.

Csak a régió biztosítási piacait nem ismerőket lephette meg, hogy – állítólag a belgiumi KBC-vel nagy versenyben – az ausztriai Vienna Insurance Group AG (VIG) lett a befutó az Aegon régiós (lengyel, román, török és magyar) érdekeltségeire kiírt pályázaton. A VIG Ausztria mellett a kelet-közép-európai régió legtöbb országában is piacvezető, és akvizícióival folyamatosan terjeszkedik,

nálunk legutóbb az Axa magyarországi érdekeltségeit vette meg, 2014-ben.

Az Aegon négy biztosítójának átvételével kérdés, hogy megmarad-e a VIG multibrandes stratégiá­ja: a biztosító harminc országban csaknem ötven biztosítóval van jelen, Lengyolországban négy, Romániá­ban három érdekeltsége versenyez egymással. Bár a felvásárlás nem kell hogy a stratégia feloldását eredményezze (a már említett Axa-vétel az új magyar VIG-leány Vienna Life-ként működött tovább. A multibrand-stratégia feladását épp nálunk modellezte a VIG, amikor három biztosítóját – Union, Erste, Vienna Life – 2018 áprilisában egybeolvasztották. Kérdés, hogy az összeolvadást még Magyarországon irányító, azóta a VIG bécsi igazgatóságában dolgozó Lehel Gábor milyen tapasztalatokról számolt be a boardnak, de tény, a közös cég tavaly már 2,19 milliárdos adózött eredményt ért el.

Profitabilitás szempontjából igazán az Aegon irigylésre méltó, nem véletlenül a magyarországi leányvállalat az Aegon-csomag ékköve.

A most eladásra kerülő régió felépítését menedzselő Kepecs Gábor az elmúlt évtizedek legnyereségesebb működési modelljeként építette fel – az Aegon tavaly is a 20 százalékát szállította a piac 70 milliárdos nyereségének, igaz, a második helyre szorulva az Allianz mögött.

A díjbevételt nézve már nem igaz, hogy a kis hal eszi meg a nagy halat.

Bár a nem élet üzletágban a lakásbiztosítási hegemóniájával támogatott Aegon 13 százalékos díjbevételi piaci súlya nagyobb, mint a 7,1 százalékot elérő Unioné, mégis az utóbbi egymaga zsebelte be tavaly az összpiaci kgfb-díjbevétel ötödét.

Nagy kihívás lesz a szinergiákra és erősségekre épülő közős modell kidolgozása a Kálvin tér két biztosítói központjának
Fotó: Kallus György / VG

Az életbiztosítási területen az Union tiszta díjbevétel alapján számolt 9,2 százalékos részesedése tavaly 40 százalékban az egyszeri díjas biztosításoknak volt betudható, a korrigált számítás szerinti erősorrendben az Aegon teljes piaci 8,3 százalékos díjbevétele már 12 százaléknak számít, amellyel itt is nagyobb a vevőjénél.

A nyugdíjbiztosítási díjbevételben a két cég 26 százalékos súlyával 10 százalékot ver rá az NN-re.

A két vállalat összeolvadása – a szükséges engedélyek beszerzése után – a jövő év második felében várható. A két biztosító vezetőinek – élükön Almássy Gabriella, az Union és Zatykó Péter, az Aegon jelenlegi vezérigazgatójával – olyan sziner­giákra és erősségekre épülő modellt kell kidolgozniuk, amivel újabb, stabilan piacvezető biztosítója lehet Magyarországon is a VIG-nek.

Minden megy tovább

A tulajdonosváltás kapcsán az Aegon ügyfeleinek nincs teendőjük, az ­Aegon Magyarország Általános Biztosító Zrt. és az Aegon Magyarország Befektetési Alapkezelő Zrt. ügyfélszerződései változatlan feltételekkel érvényesek. Az ügyfelek kiszolgálása és az új biztosítások értékesítése az eddigi rendben folytatódik – jelezte az Aegon.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.