BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A kriptodevizák piaca felé lépked a német dinoszaurusz

A német takarékkasszák ügyfelei már jövőre közvetlenül a folyószámlájukon keresztül vásárolhatnának a tervek szerint virtuális devizákat.

Megkezdheti jövőre a kereskedést a bitcoinnal, az ethereummal és a többi kriptodevizával a német Takarékpénztárak (Sparkassen) 50 millió ügyfele is, mégpedig saját bankján keresztül 

– írja a német Capital üzleti lap online portálja. Az S-Payment informatikai szolgáltatónál direkt erre a célra létrehozott fejlesztő csapat által előkészített koncepció jóváhagyásáról a takarékkasszák igazgatóságai legkésőbb év elején döntenek.

Az eddig titkosan kezelt projekt megvalósítása hatalmas huszárvágás lenne, hiszen egyrészt 

a takarékpénztárak ügyfélszámukat tekintve Németország legnagyobb bankcsoportját képezik, 

másrészt a húzással éppen az átlagpolgárok összesen több mint 1000 milliárd eurót kitevő pénzügyi vagyonát kezelő, mindeddig inkább konzervatív hozzáállásáról híres pénzintézeti szövetség merészkedne elsőként a digitális pénzpiacra Európa legerősebb gazdaságában. 

A bitcoin és társai is nagyot nyernének persze a több tízmillió potenciális felhasználóval.

A tervek szerint a takarékszövetkezetek ügyfelei közvetlenül a folyószámlájukon keresztül vásárolhatnának virtuális devizákat, ami tetemes előnyt jelentene az amerikai Coinbase alkalmazásához képest, ahol az új ügyfeleknek először azonosítaniuk kell magukat. A takarékok emellett a banki ügyfelek körében évtizedek alatt felhalmozott bizalmi tőkéjükre is építenének.

Új vizek felé tart a Sparkasse; Fotó: AXEL HEIMKEN / AFP

A kísérleti projekt először néhány kiválasztott pénztárnál startol el, később pedig a hatásköri szabályoknak megfelelően a regionális hálózatot alkotó 370 intézmény mindegyike önállóan dönt arról, hogy bevezeti-e a kriptokereskedést, vagy sem. A takarékok munkatársai szerint az ügyfelek körében igen erős az érdeklődés, rengeteg megkeresést kapnak a témával kapcsolatban. A Német Takarékpénztári és Giroszövetség ugyanakkor nem kívánta kommentálni a terveket.

A hagyományosan takarékos, ugyanakkor a kockázatos befektetéseket korábban messziről elkerülő németeket egyébként folyamatosan irritálja a magas infláció és a negatív kamatlábak elegye, 

amit a köznyelvben csak megtakarításaik kisajátításaként aposztrofálnak. A jelenséget a múlt hónapban Helmut Schleweis, a Német Takarékpénztári Szövetség elnöke is „mérgező keveréknek” nevezte, hangsúlyozva, hogy egyre nehezebb megállítani a pénzügyi vagyon erózióját.

Az utóbbi időben az átlag megtakarítással rendelkező németek is keresni kezdték az ingatlan- és az egyéb bankokon kívüli befektetéseket is.

Ha valóban trenddé válik a digitális devizák vásárlása, akkor persze kérdés lesz, mit fognak szólni hozzá, ha befektetéseik napon belül mondjuk 10 százalékot veszítenek az értékükből, ami már nem egyszer előfordult a piacon.

Mint ismeretes, néhány éve még kizárólag a fintech-cégek kínáltak kriptokereskedelmi szolgáltatásokat, ám egy ideje már olyan, a piacon beágyazott pénzügyi cégek is bekapcsolódtak, mint például a Paypal vagy az értékpapír-brókerek. A takarékpénztárakkal most egy újabb hagyományos szereplő vágna bele az újmódi termékek forgalmazásába.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.