BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kisgömböcként híznak az Allianz amerikai jogi költségei

Az Allianz Global Investors Structured Alpha alapjainak összeomlása miatt további milliárdokat kellett félretennie a német biztosítónak.

További 1,9 milliárddal, 5,6 milliárd euróra kénytelen növelni az amerikai perek és hatósági vizsgálatok rendezésére félretett céltartalékát az Allianz – közölte a biztosító szerdán. Az eljárásokat a floridai Structured Alpha fedezeti alapok két évvel ezelőtti összeomlása miatt indították a német társaság ellen, mivel a cégcsoporthoz tartozó Allianz Global Investors volt az alapkezelőjük.

94954443 SOUTH KOREA - SEPTEMBER 08:  An Allianz Global Investors Korea Ltd. employee walks past the company logo at their offices in Seoul, South Korea, on Tuesday, Sept. 8, 2009. South Korean auto and electronic component makers will gain for at least three more years as customers such as Hyundai Motor Co. and Samsung Electronics Co. win global recognition, according to a unit of Allianz SE.  (Photo by Seokyong Lee/Bloomberg via Getty Images)
Fotó: Seokyong Lee / Bloomberg via Getty Images

A várható költségnövekedés összegét úgy becsülték meg, hogy fedezze a várható kormányzati eljárások nyomán szükségessé váló esetleges kifizetéseket is, melyeket természetesen mielőbb rendezni kívánnak – tette hozzá a cég.

Andreas Wimmer, a botrány kirobbanása után az alapkezelő élére kinevezett új vezérigazgató év elején jelezte, hogy a történtek ellenére a vállalat továbbra sem mellőzi az alternatív eszközosztályokat, és ezután is az aktív alapkezelésre összpontosít.

Az intézkedés az Allianz számításai szerint 1,6 milliárd euróval csökkenti a cég első negyedéves adózott nyereségét, és mintegy 600 millió euróval kurtítja meg az anyavállalat részvényeseit megillető nettó profitot. Az üzemi eredmény az év első három hónapjában 3,2 milliárd euróra rúgott. Az Allianz két alapkezelőjén, az Allianz Global Investorson és a Pacific Investment Management Co.-n (PIMCO) keresztül tavaly év végén összesen 2600 milliárd eurót kezelt.

A biztosító részvényeinek meg sem kottyant az újabb költség felmerülése, sőt

szerdán reggel nagyjából 2 százalékkal drágultak a papírok Frankfurtban, 4,8 százalékra mérsékelve idei árfolyamveszteségüket.

A Structured Alpha fedezeti alapokat eredetileg úgy tervezték, hogy védelmet nyújtsanak egy piaci összeomlás ellen, mégis a befektetők szerint megrendítő erejű, dollármilliárdos veszteségeket szenvedtek el a világjárvány első viharos napjai során. Az Allianz 2020 márciusában két alapot villámgyorsan fel is számolt, a többit pedig fokozatosan vezetik ki a piacról.

Az ügy felkeltette az amerikai igazságügyi minisztérium és a tőzsdefelügyelet figyelmét, amelyek vizsgálatot is indítottak az ügyben.

Az Allianz, amely korábban is tagadta, hogy hibáztak volna munkatársai, márciusban megerősítette, hogy az általa a történtek feltárására alkalmazott tanácsadók eddig nem találtak vezetői kötelességszegést. A Structured Alpha alapkezelői közül ugyanakkor - a hatósági nyilvántartás adatai alapján - két főt elbocsátottak, mert megsértették a társaság megfelelőségi szabályzatát.

A befektetők által indított perekben egyébként azzal vádolják az Allianz alapkezelőjét, hogy nem követte saját befektetési politikáját, és elhanyagolta a kockázatokkal szembeni védekezést. Majd amikor már jött a baj, megduplázták a tétet, hogy a piaci volatilitást kihasználva megpróbálják behozni a veszteségeket. Utóbbi lépést a felperesek némelyike "rendkívül kockázatos és öncélú hazardírozásnak" nevezte.

A Structured Alpha csapatát a Bloomberg korábbi jelentése szerint a maximális hozamokra való törekvésre ösztönözték. Minél nagyobb volt a nyereség, annál nagyobb a fizetés. Bár az Allianz sohasem csinált titkot motivációs célkitűzéseiből, volt ügyfelei most azt állítják, hogy ez idézte elő a rizikó ész nélküli bevállalását.

A Fitch Ratings februári jegyzetében ugyanakkor azt írta, hogy elszigetelt esetről van szó, amely nem teszi aggályossá a csoport többi részének megítélését.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.