BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Egyre többen ajánlják a kötvényeket, így érdemes védekezni az infláció ellen

A magyar szakértőkhöz hasonlóan az amerikai alapkezelők is a kötvény típusú befektetéseket ajánlják 2023-ra. Az elvárt hozamok teljesüléséhez azonban alacsonyabb inflációs adatokra lesz szükség.

Kevésbé pesszimisták az alapkezelők az Egyesült Államokban, a befektetők szerint a kínai növekedési kilátások jobbnak tűnnek, most mint egy hónapja, ezáltal a globális összkép is kedvezőbb valamelyest. 

A Bank Of America Corp. Bank Branch Ahead Of Earnings Figures Bank of America Corp. signage is seen with street reflections on a window in New York, U.S., on Wednesday, Oct. 12, 2016. Bank of America Corp. is scheduled to release earnings figures on October 17. Photographer: Mark Kauzlarich/Bloomberg via Getty Images
Fotó: Getty Images

Bár a tőkepiaci hangulat változatlanul inkább „medve”, a novemberi 73 százalékról 69-re csökkent azoknak a befektetési szakértőknek az aránya, akik arra számítanak, hogy a globális gazdaság teljesítménye rosszabb lesz jövőre az ideinél – ez derül ki a Bank of America szokásos havi felméréséből, amelyen 281-en vettek részt, összesen 728 milliárd dollár kezelt vagyonnal. Jó hír, hogy 

háromnegyedük szerint sikeres lesz a kínai nyitás (a Covid-korlátozások feloldása), s ez erősebb növekedéssel párosul 

– novemberben csupán 13 százalékuk volt optimista, s 2021 májusa óta nem volt ilyen kedvező Ázsia vezető gazdaságának megítélése. 

Az inflációs aggodalmak is enyhültek, a válaszadók 90 százaléka szerint a következő 12 hónapban a fogyasztói árak kisebb mértékben emelkednek, mint idén. A vállalati eredménykilátásokat illetően azonban még várat magára a fordulat, a felmérésben részt vevő profi befektetők 91 százaléka szerint az ideinél visszafogottabb profitnövekedésre lehet számítani. 

A magyar szakértők többségéhez hasonlóan

a tengerentúlon is inkább a kötvényeket favorizálják a befektetők, erre utal, hogy a részvények relatív pozicionálása a hitelpapírokhoz képest 2009 óta a legalacsonyabb. 

A megkérdezettek több mint negyede szerint 2023-ban az államkötvények lehetnek a legjobban teljesítő eszközök. 

A részvénypiacok az elmúlt két hónapban raliztak , az S&P 500 index 3500 pontról jött fel 4000 pont környékére, a hogyan tovább az amerikai inflációs adatok, valamint a Fed és az Európai Központi Bank kamatdöntő ülésein múlhat. Különben aki optimista az amerikai és globális részvénypiacokat illetően, az is nehezített pályára számít 2023 első fél évében, utána viszont jelentős fellendülést vár. A magyarázat erre az, hogy a jövő év első hat hónapjában még magasabb a kockázata a recessziónak vagy a soft-landingnek és annak, hogy a megtorpanó gazdaságokban magas szinten ragadhat az infláció. 

Milyen extrém piaci eseménytől tartanak leginkább a befektetők?
 

Ez utóbbi stagflációs környezet kialakulását egyébként a legnagyobb kockázatok közé sorolták az alapkezelők, nagyobb aggodalommal tölti el őket, mint a geopolitikai helyzet romlása vagy egy esetleges hitelválság kirobbanása. Az európai részvényekkel kapcsolatban nincs ok igazán az optimizmusra, a felmérésben részt vevők 88 százaléka látja úgy, hogy az ideinél kisebb profitot szállíthatnak a kontinens tőzsdéin jegyzett vállalatok. 

Az alapkezelők főbb megállapításai

  • A következő 12 hónapban kétharmaduk valószínűsít recessziót (novemberben 77 százalékuk számított rá)
  • Több mint felük jelentős dollárleértékelődést vár
  • A készpénzarány a portfólióban 5,9 százalékra csökkent 6,2-ről
  • A leginkább felülsúlyozott szektor az egészségügy


A leggyakoribb kereskedési ötletek: 

short: kínai és európai részvények és hosszú amerikai államkötvények

long: olaj, ESG-eszközök

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.