Csaknem 4 százalékos pluszban rajtolt a BP brit olajipari vállalat részvényárfolyama a londoni börzén azután, hogy a várakozásokat meghaladó negyedéves eredményről és ezzel 2022-es csúcsprofitról számolt be.

South African Oil Tanks as Companies Scour Market for Storage Solutions
Fotó: Bloomberg

Az európai olajóriás a szektortársakhoz hasonlóan rekordévet zárt, nyeresége több mint duplájára, 27,7 milliárd dollárra hízott az egy évvel korábbi 12,8 milliárdról. 

Ez a vállalat 2008-as rekordját is felülmúlta, abban az évben 26,3 milliárd dollár nyereséget termelt. Az elemzői konszenzus 27,6 milliárdos tételt prognosztizált, a tényadat így kisebb pozitív meglepetés.

A londoni székhelyű társaság ezzel a Shell, a Chevron és az Exxon nyomdokaiba lépett, amelyek ugyancsak jócskán megugró, történelmi profitról számoltak be az orosz–ukrán háború miatt elszálló energiaárak következtében.

A legutóbbi, december végén lezárt három hónap a szektortársakhoz hasonlóan már gyengébbre sikerült. Éves alapon ugyan ötödével, 4,8 milliárd dollárra bővült az időszak eredménye, a harmadik negyedévben elért 8,2 milliárd dollárt azonban meg sem tudta közelíteni az alacsonyabb gázkereskedelmi forgalom, a mérséklődő olaj- és gázárak, valamint a finomítói karbantartások miatt.

Adósságállományát a felpörgő készpénztermelés révén jelentősen le tudta faragni, az év végén már „csak” 21,4 milliárd dolláros tartozást görgetett maga előtt a társaság az egy évvel korábbi 30,6 milliárd dollárral szemben.

A bivalyerős eredmény tükrében a vállalat 10 százalékkal megemelte a negyedéves mértékét, a befektetők részvényenként 6,6 cent kifizetésre számíthatnak. 

Ezt egy 2,75 milliárd dollár összértékű sajátrészvény-visszavásárlási programmal is megfejeli a vezetőség, amelyet várhatóan még az első negyedéves beszámoló május elejei közzététele előtt le is bonyolítanak. Tavaly 11,75 milliárd dollárt fordított „árfolyam-karbantartásra” az olajvállalat.

A British Petrol árfolyama 2022. október 31-től
 

Frissített stratégiájában a BP 2030-ig napi kétmillió hordós olajkitermeléssel kalkulál, az évtized végéig pedig összesen nyolcmilliárd dollárt költene olaj- és gázipari fejlesztésekre. Az energiaátmenethez kapcsolódó befektetések ennél sokkal nagyobb hangsúlyt kapnak, az ilyen jellegű kiadások a korábban tervezett 14–16 milliárd dollár helyett 14–18 milliárd dollár között alakulhatnak 2030-ig.