BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hard landing, soft landing, no landing – meddig tart ki az amerikai gazdaság növekedése?

A tavalyi év végén az elemzői konszenzus recessziót kiáltott Amerikában. A narratíva úgy hangzott, hogy ahogy a recesszió beüt, a Fed hátraarcot int a szigorító ciklusnak, és újra stimulálni kezdi a növekedést, hiszen a recesszió ekkorra már megoldotta az inflációs problémát. A vita azon folyt, hogy ez a recesszió mennyire lesz mély visszaesés: repülős hasonlattal élve hard landing vagy soft landing, azaz kemény vagy lágy földet érés formájában jelentkezik majd?

Az év első két hónapjában a fenti várakozásokkal ellentétben egyáltalán nem festett recessziós képet az amerikai gazdaság. Persze voltak olyan szektorok, amelyek jelentősen lelassultak, például az ingatlanpiac, ahol a jelzálogpiaci hitelkamatok drasztikus emelkedése miatt a lakosság túlnyomó többsége gyakorlatilag kiárazódott az ingatlanpiacról. De ezeket a szektorokat leszámítva az aggregált növekedési mutatók biztatók maradtak, a munkaerőpiac továbbra is feszes, az amerikai munkaerő egységköltsége pedig még mindig a vártnál gyorsabban növekszik. Ez komoly kihívást jelent a Fednek, mert hiába csökken a visszatekintő infláció, az inflációs nyomás jelentős marad, és ez további monetáris politikai szigorításért kiált. A hard landing, soft landing vitában rövid távon eljutottunk a no landing állapothoz, ami magasabb kamatokat és a magas kamatszint korábban gondoltál hosszabb ideig való fenntartását teszi szükségessé.

Amerikai GDP-növekedés
2020-tól
 


 

A Fed ennek megfelelően fel is tekerte a szigorító retorikát, a

 piac pedig egyrészt 5 százalék alatti szintről csaknem 5,5 százalékig emelte a szigorító ciklus végére várt alapkamat szintjét, másrészt teljesen kiárazta 2023 második felére a tavaly év végén várt 50 bázispontos kamatcsökkentést.
A Fed kamatemelései tehát folytatódnak, csakúgy, mint a piacokat támogató többletlikviditás kiszipkázása a rendszerből (mennyiségi szigorítás). Figyelembe véve az amerikai gazdaság jelentős mértékű eladósodottságát (az állami és a magánadósság együttes mértéke a GDP nagyságrendileg háromszorosa), nem lenne meglepő, ha az amerikai gazdaság jelenlegi, magas kamatokkal szembeni ellenálló képessége csak késleltetné az elkerülhetetlent: a megrázó erejű hard landing szcenáriót.

Jelen anyag a szerző magánvéleményét tükrözi, amely nem feltétlenül egyezik az OTP Bank hivatalos álláspontjával.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.