BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Emerging,Market

Mészárlás jöhet a feltörekvő piacokon a legnagyobb fedezeti alap szerint

A Man Group feltörekvő piaci vezető stratégája vehemens zuhanásra számít a fejlődő gazdaságok tőzsdéin.

A tavaly októbertől idén januárig tartó fejlődő piaci rali csupán az amerikai likviditási bőségnek volt köszönhető, semmilyen valós közgazdasági mutató nem indokolta azt, és mint olyan, hamarosan visszájára is fordul – állította a Bloombergnek Guillermo Osses, a Man Group feltörekvő piaci vezető stratégája még február elején. A jóslata bejött, a fejlődő piaci befektetések azóta folyamatosan vesztenek értékükből.

Emerging,Market
Fotó: alexskopje / Shutterstock

A szakember kiemelte: a Man Group továbbra is medvepiaci hozzáállást tanúsít a feltörekvő piacokkal kapcsolatban, mivel a háttérben meghúzódó mutatók további zuhanást jeleznek előre ezekben a gazdaságokban. A stratéga rámutatott:

február eleji előrejelzése óta a feltörekvő piaci dollárkötvények átlagosan 2,2, míg az MSCI index releváns mutatója 7 százalékos mínuszt produkáltak.

Az elemző hozzátette: a Man Group a létező legnegatívabb várakozásokkal tekint a fejlődő piacokra, tekintve, hogy a Fed monetáris szigora még várhatóan egy jó ideig nem ér véget, így a dollárbőség és a rizikós befektetési vágy csökkenni fog, ennek pedig mind a feltörekvő piaci befektetések isszák majd meg a levét. 

A fejlődő országok miatt lassul a globális növekedés, de Amerika is saras

A lassulás egyik alkotóeleme a fejlődő gazdaságok helyzetében keresendő. A feltörekvő piacok ugyanis eleinte a teljes világgazdaságnak csupán a 37 százalékát képviselték, ebben a harmadban ugyanakkor drasztikus fellendülést tudtak elérni csillagászatinak is nevezhető növekedésükkel. Ahogy azonban gazdagabbá váltak, a világpiaci szerepük is dinamikus megnőtt, 33 év elteltével napjainkra 59 százalékra emelkedett. Ahogy azonban a súlyuk nőtt, a relatív növekedésük egyre lassult.

A világ legnagyobb tőzsdén kereskedett fedezeti alapjának stratégájával ugyanakkor a Wall Street többi nagyja korántsem ért egyet: a BlackRock, a Goldman Sachs, a Morgan Stanley és a JPMorgan éppen, hogy a fejlődő piaci befektetések potenciáljára hívta fel a figyelmet egészen eddig. 

Osses szerint a hamarosan elérkező feltörekvő piaci kötvényhozamfelár-növekedés a tavaly év elejinél, amit az orosz–ukrán háború kitörése okozott „sokkal erőszakosabb lesz”. A tavalyi mélyrepülés hatására a fejlődő kötvénypiacok 15 százalékos értékvesztést könyveltek el, ami 27 éves negatív rekordot jelentett a mutató történetében. 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.