Ötmilliárd dolláros nyereséget termelt 2023 első három hónapjában a BP, a brit olajóriás ezzel a lassuló piacon is felülmúlta az elemzői várakozásokat éppúgy, mint a korábban jelentő amerikai szektortársak, az Exxon és Chevron.

Fotó: Ben Stansall / AFP

Az olajipari vállalat adózott eredménye 4,96 milliárd dollárra esett vissza az egy évvel korábbi, rendkívül magas olajáraktól is fűtött 6,25 milliárdról, ám ezzel együtt is magasan verte a Refinitiv 4,3 milliárdos elemzői konszenzusát.

Az előző, a tavalyi negyedik negyedévhez képest mintegy 200 millió dollárral erősebb lett az eredmény. Az éves alapú visszaesés tükrözi az energiaárak mérséklődését az orosz–ukrán háború tavaly februári kitörésével egekbe szökő árakhoz képest. Az alacsonyabb olaj- és gázárak,  valamint a szűkülő finomítói árrések részben ellensúlyozták ugyanis a változatlanul erős gáz- és olajkereskedelmi teljesítményt.

Az alapvetően továbbra is kedvező piaci környezet lehetővé tette, hogy adósságállományát is számottevően csökkentse a BP, a tavaly ilyenkor még 27,5 milliárdos tartozás 21,2 milliárd dollárra apadt március végére.

A következő három hónapban további 1,75 milliárd dollár értékben tervezi visszavásárolni saját részvényeit a társaság, igaz, ez jócskán elmarad attól a 2,75 milliárdtól, amit az előző negyedévben fordított ilyen „árfolyam-karbantartó” lépésre. A vezetőség arra számít, hogy éves szinten nagyjából négymilliárd dollárt költhet a sajátrészvény-állomány bővítésére.

A negyedéves mértékében nincs változás, a februári, részvényenként 6,61 centes kifizetésre számíthatnak tavasszal is a befektetők.

A BP londoni tőzsdén jegyzett részvényei 3,8 százalékos eséssel indították a napot, jelentősen elmaradva ezzel a páneurópai Stoxx 600 indextől.

A BP árfolyama 2023-tól
 

Európa nagy energiavállalatai közül a francia TotalEnergies is erős, ám a tavalyihoz képest szintén jelentősen apadó év eleji eredményről jelentett az előző héten, a brit Shell és a norvég Equinor pedig csütörtökön teszi közzé első negyedéves pénzügyi mutatóit.