BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Még mindig zakatol a Pfizer Covid-üzlete

Még mindig sokmilliárdot hoznak a koronavírus ellen fejlesztett szerek a Pfizer konyhájára, ám az amerikai gyógyszergigász a jövőre készülve, egymás után vásárolja fel az ígéretes termékeket fejlesztő kisebb riválisait.

Főként koronavírus ellen fejlesztett termékeinek hála, a március végével zárult negyedévben 1,23 dolláros, egyszeri tételek nélküli részvényenkénti nyereséget ért el a Pfizer, meghaladva a 0,98 dolláros elemzői várakozásokat – számolt be kedden az amerikai gyógyszergyártó.

Pfizer headquarters in New York, US, on Wednesday, March 1, 2023. The Wall Street Journal reported that Pfizer is in early-stage talks to acquire the cancer therapy developer, Seagen.
Fotó: Bess Adler / Bloomberg via Getty Images

Az első negyedévben egyébként a német BioNTech-hel fejlesztett Comirnaty-vakcinából a Pfizer eladásai 77 százalékkal, 3,06 milliárd dollárra estek vissza, ám a Refinitiv adatai szerint az elemzői konszenzus csupán 2,37 milliárd dollárra számított.

A vírusos megbetegedés gyógyítására alkalmas, szájon át szedhető Paxlovid-orvosság eladásai ugyanakkor 2,8 milliárd dollárral, 4,07 milliárd dollárra emelkedtek, 

ami – főként a kínai forgalmazás következtében – szintúgy jelentősen túlszárnyalta a piac 3,13 milliárd dolláros várakozását. A cég eközben dollármilliárdokat fordít a kutatásra és a potenciális sikertermékek megszerzésére, mivel a Covid-gyógyszerek néhány év múlva várhatóan már nem hoznak annyi bevételt, illetve 2030-ig számos egyéb szabadalma is lejár, így új gyógyszerek híján 17 milliárd dollárral esnének vissza a bevételei.

Mindezért tavaly 5,4 milliárd dollárért vásárolták meg a Global Blood Therapeutics vállalatot és 11,6 milliárd dollárért a Biohaven Pharmaceutical holding kisebbségi részesedését.

A legnagyobb fogás azonban a Seagen 43 milliárd dolláros felvásárlása lesz, ami lehetővé teszi a Pfizer számára, hogy szélesítse rákellenes gyógyszereinek kínálatát.

A rák kezelésére alkalmas szerek fejlesztése a Pfizer egyik fő tevékenysége, jelenleg 24 jóváhagyott termékből álló gyógyszerportfóliója magában foglalja az Ibrance nevű, mellrák kezelésére szolgáló készítményét, amely közel 1,3 milliárd dolláros árbevételt hozott tavaly.

A Pfizer árfolyama 2023-tól
 

A Pfizer első negyedéves teljes árbevétele éves összehasonlításban 29 százalékkal, 18,28 milliárd dollárra csökkent, az elemzők azonban mindössze 16,59 milliárd dollárt vártak.

A Covid-19-hez kapcsolódó termékeladások nélkül az első negyedéves bevétel 5 százalékkal nőtt volna az előző év azonos időszakához képest. Kedden a gyógyszergyártó megerősítette, hogy  árbevétele idén 67 és 71 milliárd dollár közé, míg egy részvényre jutó éves nettó profitja 3,25–3,45 dollár közé eshet.

A vállalat részvényei a tőzsdenyitás előtti elektronikus kereskedésben közel 1 százalékos pluszban álltak a New York-i tőzsdén. Az elmúlt évben viszont csaknem 19 százalékkal csökkent a vállalat részvényeinek árfolyama.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.