BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Amundi Alapkezelő: hatalmas változások jönnek a nemzetközi tőkepiacokon

Az Amundi elemzői szerint az energiaátmenet rendezetlensége, az inflációs környezet és a deglobalizáció jelentős mértékben megváltoztatta a hosszú távú befektetési várakozásokat.

Az elmúlt évek makrogazdasági történései jelentős mértékben átalakították a hosszú távú befektetési kilátásokat, az amerikai részvénypiac növekedése is látványosan megcsappanhat – mondta Kiss Péter, az Amundi Alapkezelő befektetési igazgatója a társaság mai sajtóbeszélgetésén.

FRANCE -AMUNDI
Fotó: Hans Lucas via AFP

Az Amundi véleménye szerint markáns változások jönnek a globális piacokon: az egyenlőtlenségek növekedése elleni harc nyomán a határtalan profitnövekedés üldözése háttérbe kerül, az infláció szintje magasabban marad hosszú távon, mint korábban.  

A tudatos, inkluzív növekedés lesz a fontos a következő években.  

A növekedési részvények helyett a value papírok, a pénzügyi és a zöldszektor, illetve a fejlődő piaci kötvények lehetnek a befektetési portfóliók alapjai – a dollár szerepének átértékelődése is elkerülhetetlen.

A makrogazdasági kilátások latolgatása terén fontos az egyenlőség kérdését is belevenni a forgatókönyvekbe: az NGFS, azaz a nettó zéró célok elérése ugyanis kiemelten fontos lesz. Az Amudni szerint ezen az úton divergensen, azaz külön utakon indulnak majd meg az országok – ahogy tette ezt Amerika az Inflation Reduction Acttel –, az összehangoltság hiánya így globális mértékben lesz igazán látható.

Ez magasabb hosszú távú inflációs környezethez és visszafogott növekedéshez vezethet. 

A tőkepiacok jövőjével kapcsolatban Kiss Péter rámutatott: a tavalyi várakozásokkal szemben a fejlődő piaci kötvények vonzereje nőtt jelentősen, de a teljes kötvénypiac jobb fénybe került, mint az elmúlt évek során – az intézményi befektetők ezért nem is mozdultak el jelentős mértékben a kockázatos eszközök felé.

A befektetői várakozások év elejéhez képest főként az állampapírpiaccal és a részvénypiacokkal, leginkább az amerikai papírokkal szemben nőttek meg – a fejlődő piacok ugyanakkor a jövőben is erős versenytársként jelennek meg ezen a téren is.

A kötvények várható hozamát tekintve kiemelte: az európai vállalati kötvények várható hozama 4,1 százalék felett, míg amerikai társaiké 5,3 százalék környékén alakul. 

Kiemelte: a vállalati csődök veszélye egyre csak nő, így a befektetési minőségű papírok előtérbe helyezése fontos lehet a kockázatosabb, de jobb hozamot kínáló kötvényekkel szemben. 

A részvények a jövőben a fejlődő piacokon jobb hozamokkal kecsegtetnek, mint a fejletteken, ugyanakkor a különbség egyre szűkül: India jelenleg a legvonzóbb feltörekvő piac nyolcszázalékos hozampotenciállal, amelyet Kína követ 7,4 százalékkal. Kiss Péter rámutatott: a potenciál minden piacon emelkedett az elmúlt időszakban.

Szektorálisan nézve a részvénypiacot kiemelte: a következő évtizedek nagy nyertese tízéves távlatban a pénzügyi és az energiaszektor lehet, főként a fejlődő piacokon, ahol a tíz százalék körüli hozam sem kizárt. A techszektor főként Amerikában lehet domináns. A várhatóan alulteljesítők között a defenzív szegmens résztvevőit emelte ki.

Az amerikai részvénypiacon ugyanakkor látványos EPS-növekedési visszaesés várható tízéves távlatban: 

a makrofaktorok, mint az infláció és a növekedés, fenntarthatóság-központúsága miatti visszaesés 6,6-ról 4,1-re csökkenti az egy részvényre jutó nyereségemelkedéssel kapcsolatos várakozásokat.

A visszafogott portfóliókban a közeljövőben a kötvények a részvények felé is kerülhetnek arányosan azok növekvő hozamvárakozása nyomán, de a dinamikus növekedés mellett hitet tevő befektetők továbbra is a részvénypiacot részesítik előnyben. 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.