BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Gold Bitcoin crypto currency on background of chart diagram.

Ellentétes hatások közé szorult a bitcoin, volatilis napok elé tekint a kriptopiac

A bányászok eladási láza lefelé, míg a várható Fed-kamatdöntés felfelé tereli az árfolyamot.

Válaszúthoz érkezett a bitcoin árfolyama: a legnagyobb kriptodevizára két külső körülmény egyszerre fejti ki ellentétes hatását, és ez jogosan vet fel kérdéseket a kriptopiaccal foglalkozó elemzők körében a kurzus közeljövőbeli várható alakulásával kapcsolatban.

Gold Bitcoin crypto currency on background of chart diagram.
Fotó: Shutterstock

Az egyik oldalról az látszik, hogy a bitcoinbányászok több mint két éve nem helyeztek át annyi tokent a tőzsdékre, mint az elmúlt hetekben.

Múlt héten 70,8 millió dollárnyi bitcoin került a bányászok tárcáiból a tőzsdei számláikra,

ami eladási szándékot jelez előre a szakértők szerint. Ennek hátterében a bitcoin alkotóelemei, a szatosik vésése terén bekövetkezett látványos forgalomcsökkenés okozta bevételkiesést és a bányászat nehézségét meghatározó szorzók történelmi csúcsra emelkedését látják az elemzők.

Hozzáteszik: a bányászok közötti verseny is rekordot döntött, a blokklánc számítási kapacitása soha nem volt még olyan magas, mint jelenleg.

A Bitcoin árfolyama 2023-tól
Év eleji ralija után ellaposodott a bitcoin futama.

A verseny éleződése, a szatosivésés forgalmának visszaesése és a bányászat nehézségének rekorddöntése látványosan csökkentette a bányászok bevételeit: a hétnapos összbevétel mozgóátlaga 33,9 millió dollárról 25,8 millióra zuhant, ami sokaknál növelhette meg a profitrealizálás szükségességét.

A bányászoknak azonban nemcsak a kriptoszektor nyújtotta nehézségekkel kell megküzdenie, de az elemekkel is: a nyári meleg igencsak megnöveli a hűtési költségeiket – tavaly a texasi bányászok jelentős része kénytelen volt felfüggeszteni a tevékenységét a hőség miatt.

A Fed szerdai várható kamatemelési szünete ugyanakkor jó hír a kockázati eszközök, így a kriptoszektor számára.

Az amerikai jegybank monetáris szigorításának felfüggesztése fordulatot jelenthet a piaci kilátások terén és extra lendülettel ruházhatja fel az éppen bikapiaci zónába belépő S&P 500 indexet alkotó vállalatok részvényeit.

Véget ért az S&P 500 mélyrepülése, biztató történelmi tapasztalatok mellett indulhat a bikapiac

Az ötszáz legnagyobb amerikai cég részvényárfolyamát követő index közel egy évet töltött a medvepiacon, pozitív előjelekkel folytatódhat a rali.

A kamatemelési szünet a kriptopiac számára fájdalmas hatósági razziákat is ellensúlyozná valamilyen szinten egyes elemzők szerint, amelyre a Coinbase részvényárfolyamának 21 százalékos mélyrepülése mellett nagy szüksége lenne az alternatív devizák világának.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.