BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Jó áron szórják a részvényeket a nagyvállalatok és a magántőke-társaságok

A rég látott csekély diszkont robusztus piacot tükröz. A felfutott follow-on ügyletek a befagyott IPO-piacot és a langyosra hűlt fúziókat pótolják.

Évek óta nem látott ütemben értékesítenek részvényt a tengerentúlon a legnagyobb befektetők, kihasználva a részvényárak felívelését. A Dealogic szerint április vége óta a vállalatok és a magántőke-társaságok több mint 24 milliárd dollár értékben adtak el részvényeket úgynevezett követő (follow-on) értékesítés során. Csak májusban több mint 17 milliárd dollár cserélt gazdát, ami jóval meghaladja a tavalyi 6,9 milliárdos havi átlagot. Az értékesítések a megszokottnál kisebb diszkonttal mentek, ami robusztus piacot tükröz. Alátámasztva az S&P 500 múlt heti bikapiacra lépését.  

Business,Team,Investment,Trading,Do,This,Deal,On,A,Stock
Business team investment trading do this deal on a stock exchange. People working in the office.
Fotó: Shutterstock

A magántőke-társaságok tipikus üzleti modellje, hogy felvásárolják az általuk alulértékeltnek tartott cégeket, észszerűsítik a működésüket és újra tőzsdére viszik a vállalkozásokat, vagy évekkel később magasabb áron eladják azokat. A befagyott elsődleges részvénykibocsátások (IPO) és a langyosra hűlt vállalatfelvásárlási aktivitás (M&A) az elmúlt időszakban megnehezítette a tőketársaságok ügyleteinek zárását, miközben a korábban befektetett pénzt vissza kell adniuk nyugdíjalapoknak és más befektetőknek. 

Belátható időn belül várhatóan nem változik a mostani tőzsdei kereskedési szint, és a follow-on részvényeladás most lehetőséget ad a tőketársaságoknak, hogy visszaadják a pénzt a partnereiknek

– mondta Keith Canton, a JPMorgan Chase amerikai részvénypiaci részlegének vezetője. 

Jól példázza az ilyen ügyleteket, hogy májusban a Clayton Dubilier & Rice magántőke-társaság eladta az Agilon Health egészségügyi technológiai cég 2 milliárd dolláros részesedését, ami több mint 

egy éve a legnagyobb részvényértékesítés volt a piacon.

 Ráadásul vállalta, hogy 900 napig nem ad el többet a 2021-ben tőzsdére vezetett részvényből.

Többen is követték a példát. Sőt, 

a cégóriások is sorra értékesítik leányvállalataik részvényeit.

 Júniusban az Intel 1,6 milliárd dollárnyi Mobileye-részvényt adott el, ami jóval meghaladta a csipgyártó és bankárai előzetes várakozását. A General Electric közel 2 milliárd dollár GE HealthCare Technologies-papírt értékesített, míg az American International Group több mint 1 milliárd dollár értékű Corebridge Financial-részvényt adott el. 

Általában az eladóknak engedményt kell adniuk ezekben az ügyletekben. 2020-ban és 2021-ben, amikor magas volt a részvények iránti kereslet, a diszkont átlagosan 8,4 százalékra zsugorodott. Míg 2022 eleje óta a follow-on ajánlatok átlagos árkedvezménye 12 százalékra ugrott. Az idén 

májusban az árengedmények ismét csökkentek,

 és az átlag 8,3 százalékra mérséklődött.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.