BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Bitcoin,Mining,Concept,,Digital,Money

Kétéves csúcson jár a bitcoin kriptopiaci dominanciája

A legnagyobb kriptodeviza árfolyamát alaposan megrángatták az elmúlt hetekben, piaci súlya mégis kétéves csúcsára nőtt.

Kétéves csúcsára ugrott a bitcoin kriptopiaci részesedése a hét végén, a CoinMarketCap (CMC) adatszolgáltató szerint a teljes kriptopiac 48,1 százalékának értékét a legnagyobb kriptodeviza adta.

Bitcoin,Mining,Concept,,Digital,Money
Fotó: Shutterstock

A bitcoin térnyerése ugyanakkor nem adhat okot felhőtlen boldogságra a befektetők számára, a csúcstámadás ugyanis nem a bitcoin erősödésének, hanem a többi piaci szereplő értékvesztésének volt köszönhető. 

A kriptopiac kapitalizációja szombatról vasárnapra ötmilliárd, mára pedig további hárommilliárd dollárral 1,102 ezermilliárd dollárra csökkent.

A hét végén a tíz legnagyobb kriptodeviza közül hét árfolyama – köztük az ethereumé – csökkent nagyjából 1 százalékkal, a legnagyobb vesztes pedig a cardano kurzusa volt 2 százalékos eséssel. Elon Musk kedvence, a Dogecoin ugyanakkor erősödni tudott, kivételt erősítő szabályként tűnve fel a kriptopiacon.

A bitcoin árfolyama 2023-tól
Nehéz heteken van túl a bitcoin árfolyama, de a kilátások egyelőre nem tiszták

A bitcoin árfolyama az elmúlt hetekben alaposan megérezte a piaci események alakulását. Az amerikai felügyeletnek a Binance, majd a Coinbase elleni támadásának negatív hatásait követően a múlt heti amerikai inflációs adatok hidegen hagyták kurzusát, ugyanakkor a Fed várakozásoknak megfelelő kamattartása nagyot rántott az árfolyamon, minden bizonnyal az előirányzott jövőbeli kamatemelési tervek nyomán.

Jerome Powell szavaira a bitcoin árfolyama több mint ezer dollárt esett, a 25 ezres lélektani határ alá taszítva a legnagyobb kriptodevizát.

A BlackRock történelmi ETF-bejelentése ugyanakkor hatalmas pozitív löketet adott a bitcoinnak, két nap alatt több mint kétezer dollárral növelve az árfolyamot a hét végén.

A BlackRock is beszáll a bitcoinbizniszbe, hatalmas lendületet vehet a kriptopiac

A világ legnagyobb alapkezelője ETF-et hozna létre a bitcoin követésére, a tokenek kezelője a perbe fogott Coinbase tőzsde lenne. Az engedélykérelmeket már leadták, a felügyelet jóváhagyása van csak hátra. Hatalmas lépés ez a legitimáció felé, de a mögöttes szándékok sokak szemében rengeteg kérdést vetnek fel.

A bitcoin piaci kapitalizációja a CMC adatai szerint 510 milliárd dollár környékén alakul, ezzel a legnagyobb kriptodeviza súlya a teljes piacot tekintve jelenleg 48,1 százalék.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.