BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

SWIFT-csatlakozást ígért az ENSZ-főtitkár Oroszországnak a gabonaútvonalért

Az orosz mezőgazdasági bank leányvállalatát kötnék vissza a nemzetközi pénzügyi vérkeringésbe, ha Moszkva engedélyezi az ukrán gabona további fekete-tengeri szállítását.

Antonio Guterres ENSZ-főtitkár azt javasolta Vlagyimir Putyin orosz elnöknek, hogy hosszabbítsa meg az ukrajnai gabona biztonságos fekete-tengeri exportját lehetővé tevő megállapodást, s ezért cserébe az orosz mezőgazdasági bank, a Rosszelhozbank leányvállalatát újra bekapcsolnák a SWIFT nemzetközi fizetési rendszerbe – értesült a Reuters.

Fotó: AFP

Oroszország azzal fenyegetőzött, hogy felmondja a hétfőn lejáró gabonamegállapodást, mert a saját gabona- és műtrágyaszállítmányaira vonatkozó követelései nem teljesültek. A fekete-tengeri 

megállapodás keretében induló utolsó két hajó az ukrajnai Odessza kikötőjében rakodik.

Moszkva legfontosabb követelése az orosz mezőgazdasági bank, a Rosszelhozbank újbóli összekapcsolása a SWIFT nemzetközi fizetési hálózattal. Az Európai Unió tavaly júniusban vágta le az orosz bankrendszert az ukrajnai inváziója miatt. Az EU szóvivője idén májusban még azt mondta, hogy az EU nem fontolgatja az orosz bankok visszakötését. Ellenben, most 

azt tervezik, hogy a Rosszelhozbank leányvállalatát bekötik a SWIFT-rendszerbe. 

Ezt három forrás is megerősítette a Reutersnek. 

Az ENSZ-főtitkár azt javasolta Putyinnak, hogy Oroszország addig is engedélyezze a fekete-tengeri gabonamegállapodás folytatását, amíg az EU összekapcsolja a Rosszelhozbank leányvállalatát a SWIFT-rendszerrel.

Az ENSZ és Törökország még tavaly júliusban közvetített Oroszország és Ukrajna között, hogy enyhítsék az ukrán kikötők orosz blokádját, s ezáltal elhárítsák a fenyegető globális élelmiszerválságot.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.