BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hitelei miatt jelentett csődöt Európa egyik legnagyobb utazásszervező cége, a Vacansoleil

Az 1969-ben alapított cég huszonkét országban, hatszáz kempingben biztosított szállást, a szolgáltatásait évente ötszázezer ember vette igénybe.

Csődbe ment az eindhoveni székhelyű Vacansoleil, amely állítása szerint a kempinges üdülések terén piacvezetőnek számít Európában. A vállalat közölte: a koronavírus-járvány hatására visszaesett a forgalmuk, így nem tudják visszafizetni a hiteleiket. 

Rain spoils camping vacationers the vacations
Fotó: AFP

Az 1969-ben alapított cég 22 országban, 600 kempingben biztosított szállást, a szolgáltatásait évente 500 ezer ember vette igénybe. A 300 embert foglakoztató Vacansoleil több országban is rendelkezik saját képviselettel, többek között Magyarországon is. Az ügyfelek visszakapják a befizetett pénzüket, és a cég hangsúlyozza, hogy az alkalmazottak fizetése sincs veszélyben.

Ahogy arról a Világgazdaság beszámolt, az április–júniusi időszakban negyedéves szinten enyhén csökkent az új vállalkozások bejegyzése az Európai Unióban, ellenben a felszámolás alatt álló cégek száma már a hatodik egymást követő negyedévben nőtt a blokkban, és elérte a legmagasabb szintet az adatgyűjtés 2015-ös kezdete óta. Minden iparágban növekvő tendenciát mutat a csődök száma, de főleg a szálláshely és a vendéglátás ágazatát érinti: a szegmensben 23,9 százalékkal ugrott meg a csődeljárást jelentő vállalatok száma negyedéves szinten.

A pénzügyi válság óta nem ment ennyi cég csődbe

Az S&P Global szerdán közzétett jelentése szerint az új vállalati csődök száma (az általuk minősített cégek körében) a múlt hónapban 16 volt globálisan, ami 2009 óta a legmagasabb augusztusi szám, s jelzi, hogy a világgazdaságban egyre nagyobb nyomás nehezedik a cégekre. Bár a nyár folyamán a fizetésképtelenségek száma általában alacsony, az előző havi szám közel kétszerese a korábbi években tapasztalt 8,6-es augusztusi átlagnak.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.