BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Golden,Coins,With,Bitcoin,Symbol,On,A,Mainboard.

Napokon belül érkezhet az első bitcoin ETF, szárnyra kapott az árfolyam

A legnagyobb kriptodeviza vehemens raliba kezdett az ETF-fel kapcsolatos fejlemények hírére, ezúttal nem árnyékra vetődtek a befektetők.

Elérte a 35 ezer dolláros lélektani határt a bitcoin árfolyama az éjszaka folyamán, a több mint 11 százalékos rali mögött elsősorban azon piaci vélekedés áll, miszerint napokon belül megérkezhet az első bitcoin ETF, ez pedig a széles körű piaci elismertségen kívül dinamikus árfolyambővülést is ígér a token számára.

Golden,Coins,With,Bitcoin,Symbol,On,A,Mainboard.
Fotó: Shutterstock

Az optimizmus legújabb hullámát két szikra együttesen lobbantotta be: egyrészről befutott a hír, hogy a Greyscale alapkezelőnek adott igazat egy szövetségi bíróság az SEC-vel szembeni perében, mely a vállalat saját bitcoin ETF-ét érinti pozitívan, másrészt kiderült, hogy a BlackRock, a világ legnagyobb alapkezelője már be is adta saját ETF-ét átvilágításra a szövetségi letéti trösztkezelő, a DTCC felé, IBTC ticker mellett.

Ez még magában nem jelenti azt, hogy az SEC is rábólintott az alap létrehozására, ugyanakkor a DTCC-hez való felvezetés az utolsó négyzet, amit a hivatalos bevezetés előtt ki kell pipáljanak az ETF-ek. Miután egy alapot felvisznek a rendszerbe, általában szinte nyomban piacra is dobják

– fejtette ki Eric Balchunas, a Bloomberg Intelligence ETF-elemzője.

Az amerikai tőzsdefelügyelet mindeddig többek közt azért ellenezte élesen a bitcoin ETF-ek létrehozását, mert tartott tőle, a központi szabályozó hatósággal nem rendelkező kriptodeviza árfolyama nagy veszélynek van kitéve mind a csalók, mind a piaci manipuláció irányából. A felügyelet félelmeit mi sem támaszthatta volna jobban alá, mint hogy a múlt hét elején a bitcoin, pont egy ETF-engedélyezéssel kapcsolatos álhír hatására kezdett tiszavirág-életű raliba, hatalmas veszteségeket okozva a shortos befektetők számára.

A legnagyobb kriptodeviza mai, immáron valós híreken alapuló ralija 12 százalék környékére rúgott, mielőtt kisebb korrekcióba kezdett, majd 33 786 dollár környékén, a tegnap délelőtti árfolyamhoz képest 10,5 százalékos pluszban stabilizálódott.

Berobbant a bitcoin árfolyama az ETF-fejlemények hírére.

A bitcoin mai felfutása nyomán a Coinglass adatai szerint 387 millió dollárnyi short pozíció került felszámolásra az elmúlt 24 órában.

Bitcoinért Ferrarit? Hamarosan Európában is vehetünk sportautót kriptodevizáért

Az amerikai fogyasztók számára már elérhető a bitcoinos fizetési mód, Európában azonban jövő év elejéig kell még várni, hogy kriptodevizáért vehessünk Ferrarit.

A bitcoin árfolyama ugyan most az ETF-fel kapcsolatos pozitív hírekre erősödéssel reagált, és több elemző irányából is megjelent egy 130 ezer dollár körüli célár a legnagyobb kriptodeviza számára, a bitcoin menekülőeszköz-szerepe, mely hosszú távon biztos támaszt tudna nyújtani számára, az izraeli háború kitörése óta erősen megkérdőjeleződött: a token ugyan az amerikai belpolitikai bizonytalanságok idején már demonstrálta értékállóságát, a vehemens geopolitikai konfliktusra csupán értékvesztéssel tudott reagálni az elmúlt hetekben, megingatva ezzel azon elképzeléseket, hogy a bitcoin az aranyhoz hasonlóan profitálni tud a konfliktusok eszkalációjából.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.