A árfolyama az elmúlt hónapokban szinte tökéletesen alkalmassá vált arra, hogy ránézésre meg lehessen mondani, éppen hogyan vélekedik a piac a legnagyobb kriptodeviza várható ETF-ének érkezési esélyeiről: az SEC tegnap késő éjszaka bejelentette, hogy az egyik hozzá benyújtott, bitcoint követő befektetési alap engedélyezését elhalasztja a jövő év elejére, a kurzusa pedig gyakorlatilag földbe állt, másfél százalékos értékvesztést követően a 38 ezer dolláros lélektani határ közeléből egészen 37 356-ig zuhant. 

Golden,Coins,With,Bitcoin,Symbol,On,A,Mainboard, 
bitcoin
Izgalmas hónapok jönnek a bitcoin számára.
Fotó: Shutterstock

Még várat magára az első bitcoin ETF

Az, hogy az SEC tovább húzza az első bitcoin spot ETF engedélyezésének kérdését, James Seyffart, a Bloomberg kriptopiaci elemzője szerint nem kifejezetten meglepő, mivel a döntésnek messzire nyúló következményei lesznek mind az alternatív devizák, mind a tradicionális értékpapírokpiacok számára – a szakértők ugyanakkor továbbra is bíznak benne, hogy januárban már meg lehet a zöldjelzés.

Ha az amerikai tőzsdefelügyelet engedélyezi a tőzsdén kereskedett befektetési alapok számára, hogy közvetlenül vásároljanak bitcoint, azzal kvázi beemeli a kriptopiac legnagyobb nevét a befektetési világ főfolyamába, legitimálva egyrészt ezzel a központi felügyeleti szervvel nem rendelkező kriptopiacot, másrészt kiteszi a hagyományos befektetőket is azoknak a veszélyeknek, melyekkel eddig jórészt csak a kalandvágyó, alternatív devizapiaci befektetők szembesültek.

Sam Bankman-Fried kálváriája még csak most kezdődik igazán, évszázados börtönbüntetéssel néz szembe az elítélt kriptocsászár

A tavaly novemberben becsődölt FTX kriptotőzsde vezetőjét minden vádpontban bűnösnek találták, 110 éves börtönbüntetéssel néz szembe a kriptopiac egyik legnagyobb szélhámosa. Bűntársai azonban minden jel szerint teljes egészében megússzák az ügyet.

A bitcoin árfolyamán az elmúlt hónapokban megfigyelt rali mögött ugyan eddig elsősorban az ETF-reménysugarak álltak, az elmúlt hetek makrogazdasági fejleményei szintén a kriptopiac felfutását segíthetik elő: a kedvezően alakuló amerikai inflációs adatok ugyanis ismét azt a vélekedést támasztják alá, miszerint a Fed nem emel már többször az irányadó kamatrátán a jelenlegi ciklusban, így csökken a kötvénypiac vonzereje, és ismét megindul a tőke a mostanság háttérbe szorított kockázati eszközök felé.

Türelmetlenül várják a befektetők az első bitcoin ETF érkezését.

Zach Pandl, a Grayscale Investments vezető elemzője a Bloombergnek kiemelte: 

A kriptoeszközök további felértékelődése könnyedén folytatódhat, ha a kamatráták valóban elérik a platót, illetve az ETF-engedélyezési folyamatok haladnak tovább a medrükben.

A nagy kérdés azonban az, vajon a piac már teljes mértékben beárazta-e a bitcoin árfolyamába az ETF érkezését, vagy sem – tette hozzá Sui Chung, a CF Benchmarks vezérigazgatója. A szakértő rámutatott: annak is nagy szerepe lesz a kurzus várható alakulásában, hogy az alap létrejötte pontosan mekkora tőkét is tud majd megindítani a kriptopiac irányába.