Negyedik egymást követő hetét is pluszban zárta a a legnagyobb kriptodeviza árfolyama a múlt héten 5,6 százalékot erősödött, négyhetes távlatban pedig 29 százalékkal jutott feljebb a kurzus. A kriptopiaci optimizmus elsődleges katalizátora egyértelműen az, hogy az amerikai tőzsdefelügyelet a piaci és egyes elemzői várakozások szerint még a héten engedélyezheti az első bitcoin-ETF létrehozását, amitől a befektetők nagy része az alternatív devizapiac átfogó, széles körű elfogadását reméli.

A,Lot,Of,Bitcoin,Crypto,Currency,Gold,Bitcoin,Btc,Bit, 
bitcoin ETF
Közeleg az első bitcoin-ETF, optimizmus uralkodik a kriptopiacon.
Fotó: Shutterstock

A bitcoin kurzusa a múlt hét végén egészen a 18 havi csúcsot jelentő 38 ezer dolláros szint környékéig futott fel, elemzők véleménye szerint pedig az árfolyam jelentős beszakadására kifejezetten alacsony az esély. Stephane Ouellette, az FRNT Financial vezérigazgatója a Bloombergnek kifejtette:

A bitcoin árfolyamában gyakorlatilag semmilyen ellenállást nem tapasztalunk, a kurzus már a legkisebb jó hírekre is jelentős ralival válaszol, legyenek azok a közelgő ETF-fel vagy a tágabban vett kritptopiaccal kapcsolatos információk. A fennálló dinamikák alapján érdemes kiemelni: az ellenállás eltűnésével párhuzamosan kifejezetten erős támasz alakult ki a bitcoin árfolyamában.

A bitcoin kurzusa az idén 122 százalékot erősödött, a történelmi csúcsot jelentő 69 ezer dolláros árfolyamtól azonban még nagyon messze jár.

A Bitcoin árfolyama 2023-tól
Hatalmas ralin van túl a bitcoin, az ETF-kilátások javulása tüzeli a felfutást

Matt Hougan, a Bitwise Asset Management befektetési igazgatója kiemelte: a rövid távú kilátások pontos meghatározása ugyan híresen nehézkes a kriptopiacon, hosszabb távon már egyértelműen a pozitív várakozások övezik a szegmenst, nem kis részben annak köszönhetően, hogy a pénzpiaci dinamikák a kockázati eszközök számára egyre kedvezőbben alakulnak.

A jövő évre vonatkozóan nehéz nem átütő optimizmussal tekinteni a kriptopiaci eszközökre. Minden bizonnyal új történelmi árfolyamcsúcsokat látunk majd hamarosan

– tette hozzá a szakértő.

Bitcoin-ETF: tizenkét befektetési vállalat van versenyben az elsőségért

Hosszadalmas az ETF-indítás engedélyezésének technikai oldala, a zöld jelzés felvillanása után még hónapokig is eltarthat a valós piacra lépés. A bitcoin hívei azonban már a célegyenesben érzik a folyamatot, 18 havi csúcsra tornászták a kriptodeviza árfolyamát.