BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
20190913 Budapest 
ALTEO Nyrt. 
Új akkumulátoros villamosenergia-tároló átadása a cég XIV. kerületi, Füredi úti telephelyén.

Fotó: Kallus György  LUS  Világgazdaság  VG

Már profitot hoz a hulladékgazdálkodás az Alteónak

Az energia-kiskereskedelem és a megújuló termelés menedzsment üzletág mellett immár a hulladékgazdálkodási üzletág teljesítménye is hozzájárult ahhoz, hogy az Alteo a csökkenő energiaárak mellett is tartani tudja kimagasló eredményét.

Dinamikus bevételbővülésről számolt be az Alteo a konszolidálódó energiaárak mellett is, a megújuló energiát hasznosító energetikai szolgáltató a főbb eredménysorokon azonban a tavalyival lényegében megegyező teljesítményt nyújtott az idei első három negyedévben.

20190913 Budapest 
ALTEO Nyrt. 
Új akkumulátoros villamosenergia-tároló átadása a cég XIV. kerületi, Füredi úti telephelyén.

Fotó: Kallus György  LUS  Világgazdaság  VG
Megugró bevételek mellett stagnáló nyereség az Alteo első kilenc havi mérlege. 
Fotó: Kallus György / Világgazdaság

 

Megugró forgalom, stagnáló nyereség

Jelentősen felpörgött idén az Alteo bevételtermelése, kilenc hónap alatt bő ötödével nagyobb, közel 77 milliárd forintos forgalmat ért el a cégcsoport, elsősorban a megnövekedett energiapiaci árkörnyezetben fixált villamosenergia- és távhőárak következtében.

A javuló teljesítmény az eredményszámokban már nem jelent meg, a vállalat eredményességét leginkább kifejező EBITDA és az adózott nyereség is az egy évvel korábbi szinten „ragadt be” a társaság hétfőn közzétett befektetői prezentációja szerint.

Az új generációs közműcég az előbbi soron 16,33 milliárd forintos tételt könyvelt el, ami hétmillió forint híján megegyezik a 2022 első kilenc hónapjában megtermelttel. Az adózott nyereség 1 százalékkal haladta meg a bázisidőszaki rekordot, ez 11,3 milliárd forintos nettó eredményt jelent.

A vállalat eredményessége ezzel még mindig jelentősen meghaladja a 2022 elején bemutatott medián EBITDA tartományának felső sávját.

Hasít a kiskereskedelem, lendületet vett a hulladékgazdálkodás

A társaság közleménye szerint az energia-kiskereskedelem és a megújuló termelés menedzsment üzletág mellett immár a hulladékgazdálkodási üzletág teljesítménye is hozzájárult ahhoz, hogy a csökkenő energiaárak mellett, valamint a 2022 őszén visszamenőlegesen bevezetett, a kapacitásbevételt terhelő különadó hatásai mellett is tartani tudták a kimagasló eredményt a szeptember végéig terjedő időszakban.

A hő- és villamosenergia-termelés és -menedzsment szegmens bevétele 30 százalékkal, 60 milliárd forint fölé emelkedett, az EBITDA azonban 4 százalékkal 12,1 milliárd forintra csökkent.

A megújuló alapú energiatermelésből származó bevételek tizedével maradtak el a tavalyitól, ami az eredmény soron 31 százalékos visszaesést követően 2,2 milliárd forintos tételben csapódott le. Az energetikai szolgáltatások üzletág forgalma ezzel szemben csaknem ötödével, 3,3 milliárd forintra ugrott, és a szegmens EBITDA-szinten is nyereségessé vált.

Az immár külön kimutatott hulladékgazdálkodási tevékenység bevétele több mint tízszeresére, 3,1 milliárd forintra hízott az FE-Group Invest Zrt. tavalyi felvásárlásának köszönhetően. A Mol partnere a koncessziós rendszer első három hónapjában 133 millió forintos EBITDA-t termelt, így a szegmens első kilenc havi eredménye is átfordult a pozitív tartományba.

Az Alteo energia-kiskereskedelemből származó bevételei ugyan 30 százalékkal 13,2 milliárd forintra apadtak az idei kilenc hónap során, az üzletág eredménye azonban így is megkétszereződött, 3,1 milliárd forinttal hozzájárulva a csoportszintű EBITDA-hoz. A duplázás a magas fedezettartalommal megkötött fix árazású szerződéseknek köszönhető.

További fejlesztések a láthatáron

Felépítésének, fenntarthatóságra és megújuló alapú energiatermelés elterjedésére is alapozó stratégiájának, diverzifikált portfóliójának és kiemelkedő szakembergárdájának köszönhetően az Alteo képes volt kihasználni a piac által kínált lehetőségek maximumát

– mondta ifj. Chikán Attila, a társaság vezérigazgatója, aki ezzel együtt arra figyelmeztetett, hogy a 2022-ben kezdődő és 2023-ban is folytatódó energiapiaci lehetőségek valószínűsíthetően nem maradnak fenn hosszú távon. 

Az Alteo első kilenc havi pénzügyi mutatói
 

Chikán Attila kiemelte, hogy a stratégiában szereplő aktív befektetési tevékenységükre alapozva a jövőben is élni fognak azokkal a cég aktivitásához köthető szektorokban kínálkozó lehetőségekkel. 

A vezérigazgató példaként a 31 gigawattos éves termelési kapacitásával több mint 10 ezer háztartás ellátására képes tereskei naperőművet említette, amelynek fejlesztését idén kezdi el a társaság. Ez várhatóan 2024 második fél évében áll üzembe, és megduplázza az Alteo tulajdonában álló naperőmű-kapacitást. Folyamatosan zajlik a vállalat szabályozási központjának további fejlesztése is, beleértve az informatikai képességek, valamint az energiatárolási és egyéb energiatermelési kapacitások bővítését.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.