BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
ISTANBUL, TURKIYE - NOVEMBER 29: Turkish Central Bank Governor Hafize Gaye Erkan delivers a speech during the Joint Meeting of Professional Committees of Istanbul Chamber of Industry in Istanbul, Turkiye on November 29, 2023. Arif Hudaverdi Yaman / Anadolu (Photo by Arif Hudaverdi Yaman / ANADOLU / Anadolu via AFP)

Felcsillan a török félhold - a JPMorgan szerint Törökország lehet a jövő év nagy sztorija

Törökország visszatérése az ortodox monetáris politikához rekordszintű kötvénykibocsátáshoz vezet és visszacsábítja a külföldi befektetőket is a török piacra, ez lesz 2024 nagy sztorija a nemzetközi kötvénypiacon – jelentette ki Stefan Weiler a JPMorgan igazgatója.

A májusi törökországi választások előtt a szárnyaló infláció dacára alacsonyan tartott kamatlábakba ütköző, valamint a pénzügyi szabályozások és devizaellenőrzések dzsungelében eltévedt nemzetközi befektetők csapatokban menekültek a kis-ázsiai országból.

Turkish Central Bank Governor Hafize Gaye Erkan
Hafize Gaye Erkan, a török jegybank kormányzója. Fotó: AFP


A jegybanki kamatemelések beizzították a török piacot

Meglepően meggyőző győzelmét követően azonban Recep Tayyip Erdogan államfő visszafordult az ortodox monetáris politika felé, amire kedvezően reagált a nemzetközi tőke.

Úgy látjuk, hogy Törökország a jövő év potenciális nagy sztorija lehet

– mondta Stefan Weiler a JPMorgan ügyvezető igazgatója a Reutersnek.

Hozzátette, könnyen elképzelhető, hogy az ország kötvénykibocsátása jövőre meghaladja a 25 milliárd dollárt is.

A júniusban a jegybank kormányzójává kinevezett Hafize Gaye Erkan azonnal megkezdte a kamatok szigorítását, ám az agresszívabb őszi emelések izzították be igazán a kötvénypiacot. A török háztartási készülékgyártó Arcelik például 2022 eleje óta szeptemberben adta el első, nemzetközi piacokra szánt kötvényét.

A vállalatok, bankok és a kormányzat összesített 2023-as kibocsátásai meghaladták a 18 milliárd dollárt, ami a JPMorgan számításai szerint a török gazdaságtörténet második legmagasabb értéke.

Alaposan megélénkült tehát a piac, persze nem véletlenül, hiszen az irányadó kamat, amely a választások előtt 8,5 százalék volt, most 40 százalékon áll, és még csütörtökön várhatóan 42,5 százalékra emelkedik.

A JPMorgan szerint nem fordul vissza a folyamat

A kormány 2024-ben várhatóan mintegy 10 milliárd dollár értékben bocsáthat ki nemzetközi kötvényeket, ami megegyezik az idei évivel. Weiler emellett a készpénzre éhes vállalatok és bankok hitelfelvételének „jelentős fellendülésére” is számít.

„Ha a piaci feltételek globálisan kedvezők maradnak, a nemzetközi kötvénypiacokon minden idők legforgalmasabb éve következhet” – jegyezte meg Weiler.

Kiemelte, hogy Törökország esetében sem számítanak egy újabb monetáris politikai fordulatra, annak ellenére sem, hogy Erdogan eddig előszeretettel verte el a port a jegybankon, kirugdosva a vezetőket is.

Olyan mértékben kezdett el a külföldi tőke visszaáramlani a Boszporusz partjára, hogy máris fordult a kocka Törökországban

– mondta.

 

Durva meglepetés lenne, ha ez a folyamat visszafordulna, és úgy vélem, a jövő évi választások is a jelenlegi irányt erősítik majd – utalt a március 31-i helyhatósági választásokra.

A JPMorgan egyébként is a kemény valutás kötvénykibocsátás élénkülésére számít jövőre a feltörekvő piacokon, de Weiler szerint a kínai piac visszaesése miatt az eddigi történelmi csúcs nem kerül veszélybe.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.