BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Fontos mutató változott: visszaelőzte Romániát Magyarország

Hosszú idő után már nem a magyar államadósság finanszírozása a legköltségesebb a régióban: a hazai kötvényhozamok már alacsonyabbak a romániainál.

Rég látott alacsony szintre ereszkedtek vissza a magyar kötvényhozamok, a régiós kitekintésből pedig az is kiderül, hogy már nem a magyar állampapírok befektetői várják el a legmagasabb hozamot, cserébe azért, hogy kölcsönadnak az államnak.

Stock,Market,Investor,Analyst,Broker,Analyzing,Financial,Trade,Crypto,Stockmarket
Stock market Investor analyst broker analyzing financial trade crypto stockmarket exchange platform digital chart data on computer screen thinking of investing analytic risk. Over shoulder view.
Fotó: Shutterstock

A 10 éves futamidejű magyar referenciakötvény hozama december 20-án ütött meg közel kétéves mélypontot, aki aznap vásárolt, már csak olyan – magas – árfolyamon tehette meg, hogy a 2032-es lejáratig „csupán” évi 5,7 százalékos hozamot fixálhatott be magának.

Az idei év azonban nem indult túl erősen a magyar állampapírok piacán, távol maradtak a befektetők, két diszkontkincstárjegy-aukción sem kelt el az eladásra szánt mennyiség, nem segített a szokásos év eleji alacsony likviditás sem, s bár a magyar gazdaság állapotáról többnyire pozitív makrogazdasági adatok érkeztek, a hozamok inkább fölfelé mozdultak el, pénteken a 10 éves referenciahozam 6,17 százalékon állt.

A román tízéves hozam azonban így is hetek óta magasabb a magyarnál, 6,5 százalékos hozam mellett cserélnek gazdát a szomszédos ország kötvényei a másodpiacon.

Régiós állampapírhozamok alakulása
1 év
 

A magyar hozamelőny így már csak a zlotyval és a koronával szemben maradt meg. A magyar piaci hozam érdekessége, hogy soha nem látott különbséget, 4,5 százalékpontot mutat a jegybanki alapkamathoz képest, az utóbbi 10,75 százalék. A hozamok előreszaladása és elválása az alapkamattól annak köszönhető, hogy a Magyar Nemzeti Bank világos iránymutatást adott a befektetőknek az első negyedévben havonta várható 75 bázispontos kamatcsökkentésekről (sőt, az sem zárható ki, hogy az egész első fél év ilyen lépésekből áll majd össze).

A cseh monetáris politika kevésbé kiszámítható, mindenesetre ott is kamatvágás várható, a 6,75 százalékos alapkamat is magasabb a 3,9 százalékos állampapírhozamnál. A lengyel ráta 5,75 százalék, ez nincs sokkal az 5,3 százalékos hozam felett. A konszenzus szerint január 9-én nem változtat a kamatszinten a lengyel központi bank.

A december egyébként rendkívüli fordulatokat hozott a globális kötvénypiacokon, megágyazva a régiós hozamok meredek csökkenésének. Az egészet a német kötvénybefektetők indították el, akik annyira túlvették magukat, hogy a lejáratig érvényes 10 éves Bund hozama leesett évi 2 százalék alá. A kötvények felhalmozása december 27-én csúcsosodott ki, akkor 1,89 százalékig süllyedt a hitelpapír hozama. Azóta korrekció zajlik, ezeknek a kötvényeknek is felfelé tart a hozamuk, pénteken 2,17 százalék mellett zajlik a kereskedés. Ám ez aligha meglepő, a német infláció decemberben fölfelé mozdult el, az éves árváltozás mértéke 3,7 százalék volt a novemberi 3,2 százalék után.

A magyar infláció decemberben viszont még lefelé tartott, az ING Bank várakozása szerint a novemberi 7,9 százalék után 5,7 százalékra. De nem kizárt, hogy pozitív meglepetés születik, a lengyeleknél megtörtént: 6,1 százalék volt a decemberi ráta – közölték pénteken –, a novemberi 6,6 után és a várt 6,5 százak helyett. 
 

Kötvénypiaci cunami jön az eurózónában, idegesek a piacok

Az infláció arra késztette az euróövezeti államokat, hogy növeljék a jóléti kifizetéseket és a közszféra béreit, miközben a magasabb hitelfelvételi költségek emelik a kamatterheket, így kénytelenek magasan tartani az adósságkibocsátási rátákat.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.