Nagy többséggel megszavazta az Európai Parlament a magyar jogállamiság helyzetéről szóló állásfoglalást. Az európai képviselők közül 399-en szavaztak igennel, míg 117-en nemmel szavaztak a tervezetre. Ez egy politikai állásfoglalás, melynek nincs szankciós jellege. 

BRUSSELS, BELGIUM - APRIL 16: A view of the EP building as the countdown to the European Parliament (EP) parliamentary elections (6-9 June) begins in Brussels, Belgium on April 16, 2024. Elections are held every five years to determine the 705 MEPs who will enter the EP. Dursun Aydemir / Anadolu (Photo by Dursun Aydemir / ANADOLU / Anadolu via AFP)
Fotó: AFP

A korábban kiszivárgott állásfoglalás – többek közt – ismételten felszólítja az Európai Bizottságot, hogy tartózkodjon a pénzeszközök folyósításától mindaddig, amíg az összes vonatkozó jogszabályt teljes mértékben végre nem hajtották, az elfogadott intézkedések a gyakorlatban nem bizonyították hatékonyságukat, és Magyarország nem hajtotta végre Európai Bíróság, valamint az Emberi Jogok Európai Bírósága valamennyi vonatkozó ítéletét. 

Továbbá az állásfoglalás kéri a bizottságot, hogy 

alaposan ellenőrizze az uniós finanszírozás keretében nyújtott előfinanszírozást, valamint ismételten felszólítja Magyarországot, hogy sürgősen csatlakozzon az Európai Ügyészséghez.

 A dokumentum továbbra is hangsúlyozza, hogy az EP álláspontja szerint az uniós finanszírozás felszabadításához szükséges intézkedéseket, koherens módon, szerves csomagként kell értékelni, és nem szabad kifizetéseket teljesíteni akkor sem, ha egy vagy több területen előrelépés történt, de egy másik területen továbbra is hiányosságok állnak fenn.

Nem tetszenek Brüsszelnek a magyar autópályák: eljárás indul, de a kormány sem hagyja annyiban

Kötelezettségszegési eljárást indított az Európai Bizottság a magyar autópálya-koncesszió miatt. Brüsszel szerint túl hosszú a 35 éves megállapodás, csakhogy ennek éppen az ellenkezőjét mutatják a nemzetközi példák.