BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Egyre forróbb piac az adatközpontok hűtése

Ventilátorokról a folyadékhűtésre állnak át az adatközpontok, ami háromszor-négyszer többe kerül. Táguló árrések értékelik fel a részvényeket. Becslések szerint a most 4,1 milliárd dolláros szerverhűtési piac 2026-ban eléri a 10,6 milliárd dollárt.

A Vertiv-részvény idei teljesítménye 130 százalék, de az elmúlt egy évben több mint 400 százalékot emelkedett a kurzus. Az amerikai vállalat a mesterséges intelligenciával kapcsolatos fejlesztések adatközpontjainak hűtésével foglalkozik.

Digital,Chatbot,,Internet,Bot,Application,,Conversation,Assistant,,Ai,Artificial,Intelligence., mesterséges intelligencia
Fotó: Shutterstock

A Nemzetközi Energiaügynökség szerint az Egyesült Államokban az adatközpontok villamosenergia-fogyasztása 2022 és 2026 között várhatóan mintegy 30 százalékkal nő, s eléri az ország teljes villamosenergia-igényének körülbelül 6 százalékát. Az adatközpontok energiaigénye egy évig  24 millió amerikai otthont táplálna. Ennek az energiának a nagy része hő formájában távozik, ami a korábbinál nagyobb hűtőrendszereket igényel. 

A Goldman Sachs becslése szerint a szerverhűtési piac 2026-ban eléri a 10,6 milliárd dollárt az idei 4,1 milliárd dollárról. Ezen a piacon ma még a ventilátoros hűtés jellemző, de egyre népszerűbb a folyadékhűtés, melynek penetrációja 2026-ban eléri az 57 százalékot az MI-szerverek körében, most csak 23 százalék a részarány. A JPMorgan szerint a folyadékhűtő rendszerek háromszor-négyszer többe kerülnek, mint a léghűtő rendszerek. Vagyis 

a hűtőipar táguló árrésekkel számolhat. 

Mivel a technológiai óriások a Microsofttól a Metáig öntik a pénzt az MI-adatközpontokba, a hűtéstechnológiai részvények iránti kereslet emelkedik. A FactSet szerint ezek a részvények már most a várt nyereség negyvenszeresén forognak, míg az MI-őrület előtt 20 alatti volt ez az értékeltségi mutató. Nehéz megmondani, hogy drágák-e ezek a papírok. Annyi azonban bizonyos, hogy a mesterséges intelligencia egyre szélesebb piacot szánt fel. Kulcsfontosságú az energiaigény, ami felértékeli a közműcégeket, de az energiaszektor átállását is felülírja, mert nincs elég megújuló és atomerőművi kapacitás, olyan óriási az adatközpontok igénye. 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.