BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megint aktivisták szorongatják a remegő kezű SoftBankot

A SoftBankhoz ismét bekopogtatott az Elliott, 15 milliárd dolláros részvény-visszavásárlást követelve.

Majdnem 5 százalékot pattant a SoftBank árfolyama, miután kiderült, hogy az  Elliott Investment Management aktivista fedezeti alapkezelő újra beszállt a globális technológiai szektorba befektető japán SoftBankba, ezúttal 2 milliárd dolláros részesedést szerezve.  

Pedestrians walk past a sign for Japanese company SoftBank and Y!Mobile outside a telecommunications shop in Tokyo on May 2, 2024. Japanese investment giant SoftBank Group are expected to announce full year earnings on May 13. (Photo by Yuichi YAMAZAKI / AFP)
A SoftBank csoporthozhoz tartozik az azonos nevű mobilszolgáltató is / Fotó: AFP

A Paul Singer milliárdos által alapított Elliott nem először kopogtat be Maszajosi Szan SoftBankjához. Négy évvel ezelőtt az Elliott 2,5 milliárd dolláros részesedést szerzett a tokiói vállalatban, sürgetve Szant, hogy szálljon ki több technológiai pozícióból, s indítson részvény-visszavásárlásokat. 

Akkor a SoftBank 20 milliárd dolláros részvény-visszavásárlást indított, s 40 milliárd dollárnyi Alibaba-részvény kitárazásba kezdett. A pandémiás technológiai fellendülés nyomán a SoftBank részvényei 2021-ben minden idők legmagasabb szintjét érték el, először haladva meg a dotcom korszak csúcsait.

Az Elliott most azt akarja, hogy a SoftBank vásároljon vissza további 15 milliárd dollár értékű részvényt

– értesült a The Wall Street Journal. Érdekes paradoxon, hogy a SoftBank pozícióinak 178 milliárd dolláros összege – ennek döntő része az Arm csiptervező pakettje – jelentősen felülmúlja a vállalat 88 milliárd dolláros piaci kapitalizációját. 

A SoftBank részvényei 50 százalékot emelkedtek eddig az idén, megközelítve a 2021-es csúcsokat. Ami nagyrészt annak köszönhető, hogy a mesterséges intelligenciával kapcsolatos részvényrali ebben az évben 67 százalékot dobott az Arm árfolyamán. A SoftBanknak március végén mintegy 30 milliárd dollár készpénze volt.

Az aktivista befektetők általában veszteséges cégekben szereznek kisebbségi részesedést, majd letámadják a menedzsmentet, és merész átalakítási terveket terjesztenek a közgyűlés elé, lázadást szítva a kisrészvényesek körében. De arra is láthattunk példát, amikor nyereséges cégek esetén a profit felhasználása miatt indítottak palotaforradalmat. Ritkább eset, amikor a hóhért akasztják, s az aktivista befektetőt más aktivisták szorongatják. Minden esetben a részvény felértékelése a céljuk.

A SoftBankot az elmúlt években elhúzódó kudarcsorozat érte a Vision Fund befektetéseivel.

A vállalat 140 milliárd dollárt költött mesterséges intelligenciával (MI) foglalkozó startupokra, még az Nvidiának is korai befektetője volt, ám a rossz időzítések miatt mégis lemaradt az MI-boom első nagy hullámáról. 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.