BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Fenomenális első napjuk volt az ether-ETF-eknek, mégis Trumpra és a bitcoinra figyel a világ

A második legnagyobb kriptodeviza ETF-jeit hatalmas érdeklődés övezte az első napjukon, a kriptós befektetők viszont a bitcoinra és Trumpra figyelnek elsősorban. Az ether alapjai közül néhány a történelem 50 legjobb ETF-rajtja közé is felfért.

Több mint egymilliárd dolláros forgalmat éltek meg a kedden debütáló, közvetlenül az etherbe fektető tőzsdén kereskedett alapok az első kereskedési napjukon. Ezzel a forgalommal a bitcoin-ETF-ek 4,6 milliárd dolláros első napjától ugyan elmaradtak, de ezt utolérni nem is volt reális elvárás velük szemben – egymilliárd dolláros forgalmukkal mégis az egyik legjobban debütáló ETF-rajtot tudhatják magukénak eszközszinten, sőt, egyes alapok az 50 legjobban rajtoló ETF egyéni rangsorába is felfértek.

Poland Crypto Currency, bitcoin, ether, kriptó,
Hatalmasat mentek az ether-ETF-ek az első kereskedési napjukon / Fotó: NurPhoto via AFP

Hatalmas forgalommal kezdtek az ether-ETF-ek

A legnagyobb érdeklődés a Grayscale már hat éve futó, zárt végűből most tőzsdén kereskedetté alakított, ETHE tickerrel futó alapja iránt mutatkozott 458 millió dolláros forgalmával – ennek nagy része a régi befektetők kiszállója volt, mivel az alap 2,5 százalékos, a vetélytársaknál több mint tízszer magasabb kezelési költségekkel dolgozik majd, így a befektetők tömegesen pártoltak át tőle az olcsóbb versenytársakhoz. 

A dobogó második helyére a BlackRock ETHA alapja fért fel 258 milliós forgalmával, ami nettó értékben 266,5 millió dollárral növelte az alap által kezelt vagyont (AUM) a nap végére (az első nap könyvelési sajátosságai és a kezdőtőke bejegyzése miatt lehet magasabb a nettó tőkenövekmény, mint a forgalom). A harmadik helyre pedig a Fidelity FETH-ja futott be 137 milliós forgalom, 71,3 milliós AUM-növekmény párosítással. 

 

Mindent összevetve, a Grayscale-ből kiszálló közel félmilliárd dolláros negatív hatás miatt mindössze

107 millió dolláros nettó tőkeáramlással zárták az első napot az ether-ETF-ek,

a drága volt zárt végű alap nélkül viszont közel 600 milliós pluszban volna a szegmens.

 

Az ETF-ek kirobbanó rajtja ellenére az ether árfolyama továbbra is oldalazik, az elmúlt egy nap során 0,76 százalékos mínuszba került a jegyzés.

A bitcoinra és Trumpra figyelnek a befektetők

Az ether-ETF-ek rajtja főként a kriptopiac iránt érdeklődő, de kriptotőzsdei brókerfiókkal nem rendelkező befektetők számára volt érdekes, a szigorúan vett kriptós közösség azonban elsősorban a bitcoin árfolyamára spekulált az elmúlt pár napban. Biden visszalépése előtt már a magát egyre erősebben kriptobarátnak pozicionáló Trump győzelmi esélyeinek megugrása miatt hatalmas, 25 százalékos raliba kezdett a legnagyobb kriptodeviza jegyzése, a futam pedig az elmúlt hetekig többé-kevésbé szorosan együtt mozgott a globális részvénypiac pozitív lendületével is.

A demokrata elnök visszalépése azonban rég, egészen pontosan 56 éve nem látott helyzet elé állította a piacokat világszerte, ami kisebb korrekciót idézett elő a világ tőzsdéin. Ezek mozgását az MSCI World index hivatott lekövetni, mely közel 3 százalékot süllyedt a hírek hallatán – szemben a bitcoinnal, amely az elmúlt napokban erősödni is tudott. Ez az ellentétes mozgás a Bloomberg elemzői szerint megtört egy 2020 óta szinte folyamatosan fennálló korrelációt, miszerint korábban, ha a világindex erősödött, akkor jó eséllyel a bitcoin is követte, és fordítva. Ez a szakértők szerint azt jelenti, hogy 

a bitcoin árfolyamának alakulásából szinte egyenesen lehet következtetni lassan Trump győzelmi esélyeire, 

hiszen a legnagyobb token már a jelentési szezon és az amerikai választás bizonytalansága ellenére megtorpanó részvénypiaci ralitól is függetleníteni tudja magát, csupán a Trump visszatérte miatti szektorális optimizmusra építkezve.

 

A bitcoin árfolyama 

  • az idén 50 százalékkal erősödött, 
  • az elmúlt egy évben pedig közel 130 százalékkal 

került feljebb a jegyzés.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.