BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Mentesül a különadó alól a Mol-leány Szlovákiában

Egy európai uniós szabályra hivatkozva nem fizet szolidaritási adót az extra profitja után a szlovák büdzsébe a Slovnaft. A Mol-leány mentesülése rossz hír a pozsonyi kabinetnek, hiszen a deficit miatt nemrégen kapott figyelmeztetést Brüsszeltől.

Nem kell átutalnia a szlovák államkasszának az extraprofit után fizetendő úgynevezett szolidaritási adót a Mol csoporthoz tartozó pozsonyi Slovnaftnak. Az olajcég az európai uniós szabályokra hivatkozva közölte, rá nem vonatkozik ez a tétel. 

Slovakia Economy Mol
A Mol csoporthoz tartozó Slovnaftnak nem kell különadót fizetnie Szlovákiában / Fotó: Jakub Porzycki / NurPhoto / NurPhoto via AFP

A hivatkozott uniós szabály szerint nem kell szolidaritási hozzájárulást fizetnie annak a vállalatnak, amelynek a forgalmában 75 százalék alatt van az orosz kőolajból származó termékek aránya. A Slovnaftnál pedig ez a hányad tavaly mindössze 72 százalék volt. 

Az elmúlt öt évben csak egyszer mentünk 75 százalék fölé, hiszen vannak más üzleti tevékenységeink is

– mondta a szlovák köztévében Anton Molnár, a Slovnaft szóvivője. Hozzátette, csak 2022-ben haladták meg a 75 százalékot, akkor a különadóból és a nyereségből összesen 625 millió eurót fizettek be a költségvetésbe. Tavaly viszont – részben az EU-s szankciók betartása és az orosz kőolaj bedolgozási arányának csökkentése - miatt mentesült az adófizetési kötelezettség alól. 

Pavol Kirinovic, a pénzügyminisztérium szóvivője közölte, a Slovnaft és a tárca képviselői már találkoztak, de egyelőre szakmai-technikai szinten egyeztettek. 

A pénzügyminisztérium szerint ezért korai lenne bármilyen részletről beszámolni

– tette hozzá.

A közmédia arra hívta fel a figyelmet, hogy a különadóval a kormány nemcsak 2023-ra, hanem az idei évre is számolt.

Egyébként 180 millió euróról van szó, a kiesése módfelett fájna a pénzügyminisztériumnak, amely éppen most dolgozik egy hozzávetőlegesen 1,4 milliárd euróra rúgó takarékossági csomagon. 

Az államháztartási hiány olyan magas, hogy már az EU is figyelmeztette Szlovákiát. Ladislav Kamenicky pénzügyminiszter a takarékossági intézkedések terén szinte még sehol sem tart. Eddig csak a cukros italokra kirótt különadót, illetve a dohánytermékek magasabb adóterhét ismertették, ezekből viszont jó, ha 100-110 millió euró pluszbevétel befolyik.

Egyébként a Slovnaft erősen nyereséges, a napokban közzétett adatai szerint 2023-ban az adózás utáni nettó nyeresége 539,56 millió euró volt, ami 30 százalékkal haladja meg a 2022-es 415 milliós profitját. A társaság forgalma tavaly 5,9 milliárd eurót tett ki, ez viszont minimális, 2,7 százalékos visszaesés 2022-höz viszonyítva.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.