BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Török szappanopera: a hetven százalék feletti infláció miatt maradt az ötvenszázalékos kamat

A központi bank szerint továbbra is jelentős az árnyomás Törökországban, júliusban ismét gyorsulhat a pénzromlás mértéke. A török infláció 71,6 százalékra csökkent júniusban, de a jegybank szerint vannak felfelé mutató kockázatok.

Az előzetes elemzői konszenzussal összhangban negyedik egymást követő ülésén is változatlanul, 50 százalékon hagyta a irányadó kamatot betöltő egyhetes repokamat szintjét a török jegybank monetáris tanácsa, ezzel továbbra is fenntartva a monetáris szigort a közel egy éve 60 százalék feletti inflációval sújtott országban.

Turkish,Lira,Banknotes,In,Hand,Against,The,Background,Of,Vegetables, török,
Nem nyúlt a kamatokhoz a török jegybank / Fotó: Shutterstock

Tombol a török infláció

Törökországban Erdogan elnök sajátos monetáris politikai hitvallása nyomán harapódzott el az infláció még 2022-ben, akkor egészen meghökkentő magasságba, 85 százalékig is felfutott a pénzromlás éves mértéke – a jegybank vezetése pedig ezt látva nemhogy őrült tempójú kamatemelésbe kezdett volna, hanem egyenesen csökkentette a monetáris szigort, kvázi állandósítva ezzel az inflációt, melynek legalacsonyabb értéke is csaknem 40 százalék volt az elmúlt években.

A pénzromlás mértéke az elmúlt egy évben egészen májusig dinamikusan emelkedett, majd júniusban váratlanul csökkenésnek indult – a májusi 75,5 százalékról 71,6 százalékra konszolidálódott. Az inflációs mutató komponensei ugyanakkor továbbra is brutálisan emelkedtek, az éttermi szolgáltatások például 90,7 százalékkal drágultak júniusban az egy évvel korábbi adatokhoz mérten.

 

A jegybank mai döntését övező kommentárjában kiemelte: a júliusi inflációs ráta minden bizonnyal ismét emelkedést fog mutatni bizonyos számítási kiigazítások nyomán, az ugrás azonban várhatóan visszafogott lesz, mivel a belföldi kereslet trendje már alapvetően lassul – igaz, még mindig magasabb, mint a központi bank szeretné. 

A jegybank közleményében hozzátette, a geopolitikai feszültségek továbbra is életben tartják az inflációs nyomást, ahogy a szolgáltatóiparban és az élelmiszeriparban is jelentős az esélye a további áremelkedéseknek.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.