BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kétely és remény közé szorítják az eurót az új adatok, a forint is Amerikára vár

Az eurózóna inflációs adatai a várakozásoknak megfelelően tovább szelídültek, ez a kamatvágási várakozásokat erősíti, csakhogy a munkanélküliségi adatok alacsonyabbak, mint várták – mégis lenne még valamekkora lendület a térség gazdaságában? Két eurózóna-adatot emészt a devizapiac, a forint egyelőre örül.

Az előzetes elemzői várakozásokkal teljes összhangban, éves alapon 2,2 százalékra csökkent az eurózóna inflációja augusztusban a júliusban mért 2,6 százalékról, hasonlóan a maginflációs mutatóhoz, amely szintén azt hozta, amit a szakértők vártak tőle: 2,9-ről 2,8 százalékra csökkent a nyár utolsó hónapjában.

Stock - Flags, eurozóna, euró, európa
Ellentétes hatások közé szorult az euró, Amerikára várnak a piacok az eurózóna adatai után / Fotó: NurPhoto via AFP

Keresik az irányt a devizapiacok a friss eurózóna-adatok láttán

Az, hogy az inflációs ráta még közelebb került az EKB 2 százalékos pénzromlási céljához, tovább erősíti azokat a várakozásokat, hogy az eurózóna központi bankja a következő ülésén ismét csökkentheti saját irányadó kamatát, ami az euró támaszának csökkenésével jár, ezáltal gyengítheti a közös kontinentális devizát. Az euró pedig mondhatni tankönyv szerint gyengülésnek is indult az adatközlést követően, igaz, drasztikus mozgásokról távolról sem beszélhetünk.

Az euró 0,08 százalékkal gyengült a dollárral szemben, a forinttal szemben pedig még ennél is visszafogottabb reakciót figyelhetünk meg, mindössze 0,04 százalékkal süllyedt a keresztárfolyam.

 

A fojtott piaci reakció ellenére érdemes megjegyezni, hogy az inflációs adatokon túl az Eurostat most tette közzé az eurózóna munkanélküliségi adatait is, amelyek még az elemzői várakozásoknál is jobb számokat hoztak. A szakértők előzetesen 6,5 százalékos rátával számoltak, a valóság azonban mindössze 6,4 százalékot mutat. 

Ez arra enged következtetni, hogy a térség gazdasága valamivel erősebb lehet, mint azt sokan várták, ez pedig papíron a kamattartási forgatókönyvet erősíti, hiszen egy relatíve erős gazdaságban kockázatos kamatot vágni az inflációs ráta újbóli felpattanásának veszélye miatt. 

Az inflációs adatok tehát a kamatvágási, a munkanélküliségi adatok pedig a kamattartási várakozásokat erősítették: 

a két hatás pedig gyakorlatilag kioltotta egymást a devizapiacon.

Az oldalazás tehát tovább folytatódhat a devizapiacon, amelyet a 14:30-kor érkező amerikai inflációs adatok minden bizonnyal alaposan próbára tesznek majd.

A friss közlés hatása az európai tőzsdéken is visszafogott volt, a térség piacai azonban egyértelműen felfelé mozdultak az adatok láttán: a német, a francia és az átfogó európai Euro Stoxx index is 0,3 százalék körüli pluszban járt a nap során, és ugyan a BUX is felfelé mozdult a közlést követően, napon belül még így is 0,2 százalékos gödörben van.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.