BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A dolláron a világ szeme, kivár a forint: keresik az irányt a blue chipek

Izgalmas két nap elé nézünk a hét vége felé, főként a nemzetközi devizapiaci fejleményeket lesz érdemes figyelni a következő napokban. A forint továbbra is féléves csúcson a dollárral szemben, a BÉT nagyjai viszont nem találják a felfelé vezető utat.

Felemás rajtot vettek a pesti tőzsde nagyjai csütörtökön, a blue chipek többsége a tegnapi rali után elvesztette lendületét, és kisebb korrekcióval indította a napot. A BUX index 0,2 százalékos mínuszban, 72 998 ponton állt a nyitást követő percekben.

Forint,And,Dollar,Bills,Banknote, forint, dollár,
Továbbra is ereje teljében a forint, a blue chipek és a dollár viszont már nem sziporkáznak ennyire / Fotó: Shutterstock

A rajtot az OTP részvényei kapták el a legrosszabbul, a bankpapírok 0,43 százalékkal, 18 365 forintig süllyedtek a gongszót követően, de hasonlóan gyenge kezdést mutatott a Richter is, melynek részvényei 0,38 százalékkal, 10 590 forintig gyengültek a kereskedés első perceiben. 

A Mol papírjait ott adják, ahol a tegnapi záráskor, 2728 forinton, a Magyar Telekom részvényei viszont erősödni tudtak a tegnap esti Yettel-megegyezés hírére, a távközlési cég árfolyama ugyanis 0,76 százalékos pluszban, 1062 forinton állt a nyitást követően.

Equilor Trader 

Kereskedj és fektess be a jövő technológiájával – Bárhol, bármikor! 

A megjelenés támogatója az Equilor Befektetési Zrt. 

A forint árfolyamát is érdemes lesz figyelni a mai nap folyamán, a nemzetközi devizapiac ugyanis a mai nap során fogja emésztgetni a tegnap késő éjszaka megjelent, legutóbbi Fed-ülésről készült jegyzőkönyvet, amely gyakorlatilag már biztossá tette a szeptemberi kamatvágást az Egyesült Államokban. Ez további dollárgyengülést hozhat a piacra, ami tankönyv szerint jó hírt jelent a forintnak, mivel megnyitja az utat a nemzetközi tőke előtt a feltörekvő piacok irányába. 

A szeptemberi vágással kapcsolatban így lassan már csak az marad a kérdés, hogy 

25 vagy 50 bázispontot vág az irányadó kamaton a Fed. 

A forint a nagyobb csökkentésnek örülne jobban, ám jelenleg ennek adnak kisebb esélyt a határidős kereskedők. A várakozások alakítása szempontjából fontos lesz a pénteki Powell-beszéd is, a Fed feje ugyanis nagyban befolyásolhatja az árfolyamok alakulását – a devizapiac így egészen a hét végéig kifejezetten izgalmas terep lesz a befektetők számára.

A ma reggeli árfolyam-alakulások alapján azt látjuk, hogy a forintot a késő esti jegyzőkönyv már nem tudta újabb menetelésbe lökni, a dollárral szemben továbbra is féléves csúcson, a 352-es szint körül jár a jegyzés, míg az eurót 392,5 forintért adják a devizapiacon.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.