BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Történelmi rettegés lett úrrá a kriptopiacon, 30 százalékos gödörből tápászkodna ki a szektor

A bitcoin és az ether is bődületes mínuszokat produkált az elmúlt napokban, az amerikai munkanélküliségi adatok az alternatív devizákat is beborították. Lefelé és felfelé is bőven van tere megindulni a kriptopiacnak: a kérdés, hogy melyik irány lesz majd a nyerő.

Péntek, kora délután a vártnál rosszabb amerikai munkanélküliségi adatok láttán a globális részvénypiac szinte egyöntetűen szakadásba kezdett, és a mélyrepülésből a kriptopiac sem maradt ki. A bitcoin hét végi lokális csúcsáról 23,7 százalékot szakadt hétfő kora délutánra, az esést, úgy tűnik, csak az 50 ezer dolláros lélektani határ tudta megfogni – itt viszont stabilizálódott a kurzus, sőt, közel 12 százalékot erősödött is az elmúlt 24 órában. A folytatás azonban rengeteg kérdést tartogat.

Bitcoin - virtual currency, kriptopiac, kripto,
Rég nem szakadt ekkorát a bitcoin, de még így is az ether húzta a rövidebbet a kriptopiaci mélyrepülés során / Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP

Az ethert sem kímélték a piacok, ETF-jei viszont kelendőnek bizonyultak

Az ether mélyrepülése gyakorlatilag percre pontosan a bitcoinéval együtt indult meg, a második legnagyobb kriptodeviza évek óta nem látott módon kapitulált: 

az ether árfolyama közel 31 százalékot szakadt három nap alatt.

A befektetők relatív szerencséjére viszont nemcsak negatív, de pozitív irányba is másolta az ether árfolyama a bitcoint, ahhoz nagyon hasonló, 12 százalék körüli pluszt tudott ugyanis összehozni a jegyzés a hétfő délutáni mélypont óta. A lendület kialakításában, nagyon úgy tűnik, nagy szerepük volt az ether-ETF-ek befektetőinek is, akik a szakadás mélypontján 49 millió dollár értékben szálltak be a nemrég indult alapokba.

A bitcoin-ETF-eknek viszont már nem volt ekkora szerencséjük, 168 millió dollár áramlott ki belőlük hétfőn, folytatva ezzel a már múlt héten megfigyelt negatív trendet.

A kriptopiac retteg, mégis van ok a bizakodásra

A Bloomberg adatai szerint hétfőn 1,1 milliárd dollárnyi kriptopiaci nyitott pozíciót zártak le kényszerből a kriptotőzsdék – erre a lépésre rendszerint akkor kerül sor, ha egy befektető brókerszámlája már akkora mínuszba kerül, amit a bróker szerint reálisan nem tud rendezni rövid időn belül, így lezárja helyette annak nyitott pozícióit a veszteségek korlátozása érdekében.

A kényszerű és az önkéntes pozíciózárások hatása pedig egyértelműen meglátszik a kriptopiac hangulatindexén is: a Fear & Greed index friss értéke, mely egy 

  • 0 (végtelen rémület) és 
  • 100 (totális eufória) 

közötti skálán osztályozza a szektorális hangulatot, 

17-ig szakadt mára, ezzel mélyebbre került, mint ahol a teljes kriptopiacot beborító FTX-csődöt követően járt. 

A mutató egyébként egy hete még 67-et mutatott, ezzel az elmúlt évek talán legnagyobb szakadását mutatta be.

Crypto Fear & Greed Index on May 13, 2020

A félelemindex alacsony értéke azonban, azon túl, hogy képet ad a piacokon uralkodó rettegésről, jó vételi lehetőséget is rejthet a résen lévő befektetők számára: a pirosba csúszó index ugyanis azt jelenti, hogy a piacon erőteljes eladói túlsúly van jelen, azaz nyomott áron forognak a termékek – így, aki bátor, és a mélypont környékén be mer szállni, lényegi profitot tehet zsebre ideális esetben. 

A potenciális felfutást azonban nemcsak a látványos eladási hullám, de a bitcoin árfolyamának mintázata is előrevetítheti. Peter Brandt, a veterán kriptoelemző ugyanis egy friss közösségi médiás bejegyzésében kiemelte: az idén áprilisi blokkjutalom-felezés óta a bitcoin jegyzése kísértetiesen hasonló mozgást mutat, mint amit a 2016-os felezést követően láttunk – és ezt a mintázatot közel 

tíz évvel ezelőtt egy árfolyam-harmincszorozás követte.

Azt azonban távolról sem lehet kijelenteni, hogy a felfutás csak percek kérdése lenne: a kriptopiaci szakadást ugyanis most nem is egy közvetlen kriptós botrány, hanem egy makrogazdasági hír okozta, amelynek hatásai messzire tovagyűrűztek a hagyományos tőkepiacok irányába is – így könnyen lehet, hogy egy kedvező makrogazdasági fordulat nélkül a kriptopiaci fellángolás is csak ideiglenes lehet.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.