BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Múlóban az MI-eufória, ez várhat az év végéig a befektetőkre

A mesterségesintelligencia-rali megtorpanása, az elnökválasztás és a kamatcsökkentés körüli bizonytalanság kifoghatja a szelet az amerikai tőzsde zászlóshajójának vitorlájából. Az S&P 500 index a jelenlegi, 5600 pontos szint környékén zárhatja az évet.

Kifogyhat a szél az amerikai tőzsde zászlóshajójának vitorlájából, az S&P 500 a jelenlegi, 5600 pont körüli, rekordközeli szinten zárhatja az évet, legalábbis egy széles körű elemzői felmérés eredménye szerint. A mesterséges intelligencia (MI) fűtötte piaci rali ezáltal kifulladhat 2024 utolsó harmadában, ahogy a befektetők egyre inkább a Fed régóta várt, szeptembertől kezdődő kamatvágására összpontosítanak.

S&P 500, elemzők, tőzsde, részvény, A trader works on the floor of the New York Stock Exchange (NYSE) ahead of the closing bell in New York City on August 5, 2024. Wall Street stocks deepened their losses Monday and Tokyo had its worst day in 13 years as panic spread across trading floors over fears of recession in the United States. (Photo by Charly TRIBALLEAU / AFP)
Idén már nem várnak sokat az S&P 500 indextől az elemzők / Fotó:  Charly Triballeau / AFP

Kifogja a szelet az MI-rali lecsengése az S&P 500 vitorlájából

A félezer legnagyobb amerikai tőzsdei cég részvényeiből képzett S&P 500 index 5600 ponton fejezheti be az idei évet a Reuters által 41 részvénypiaci stratéga, elemző és bróker megkérdezésével készített konszenzus alapján.

A vezető tengerentúli részvénykosár kedden 5597 ponton zárt, a szélesebb szakértői közvélekedés szerint nem igazán maradt tér a további emelkedés előtt.

A hírügynökség előző, májusi felmérésében a részvénypiaci stratégák még arra számítottak, hogy az index töretlenül emelkedik majd az év végéig. Azóta 5 százalékot menetelt az S&P 500, idén ezzel már 17 százalékot szedett magára, a befektetőknek aligha lehet panaszuk a teljesítményre.

A ralit leginkább az Nvidia, a Microsoft és a többi amerikai technológiai nagyágyú húzta, amelyek versenyben vannak a vezető szerep megszerzésére a mesterséges intelligencián alapuló fejlesztések területén. Az Mi-alapú csipgyártás területén egyre meghatározóbb szerepet betöltő Nvidia részvényei például 160 százalékot drágultak az elmúlt szűk nyolc hónap alatt.

Az MI-eufória halványulóban van, miközben a piac kezd megbarátkozni a gazdasági lassulás lehetőségével

mondta a Reutersnek Daniel Morgan, a Synovus Trust portfóliómenedzsere. A szakértő arra is figyelmeztetett, hogy a feszített részvényértékeltségi szintek miatt kevés a hibázási lehetőség a piacokon.

Az elnökválasztás és a közel-keleti konfliktus is bezavarhat

A kamatcsökkentési kilátások miatti felfokozott várakozásokon túl a Kamala Harris és Donald Trump között zajló, fej-fej melletti elnökválasztási küzdelem is további bizonytalanságot okoz a befektetők számára a november 5-i voksolás előtt. Mindezek mellett a közel-keleti konfliktus is nehezíti a részvénypiaci elemzők dolgát az előrejelzéseket illetően.

 

A konszenzus alapján mindenesetre 2025-ben további árfolyam-emelkedésre van kilátás, az S&P jövő év végére 5900 pontra futhat be, ami közel 5,5 százalékos emelkedés lenne.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.