BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
richter_LUS_8750

Gyógyírt hozhat hajnalban a Richter a sebzett hazai piacnak

A magyar gyógyszergyártó csúcskészítménye továbbra is jól fogy a tengerentúlon, de a gyenge forint és a pozitívra forduló pénzügyi eredmény is javíthatta a negyedéves teljesítményt. A Richter így duplázódó nyereségről jelenthet kedd hajnalban.

Az amerikai és a nyugat-európai cégeket némi késéssel követve itthon is elrajtol a héten a vállalati gyorsjelentési szezon, a sort a Richter nyitja kedd kora reggel. Az amerikai recessziós félelmek miatt erőteljesen pesszimista hangulat uralja a tőkepiacokat, a magyar tőzsde sztárjai így meglehetősen érzékeny befektetői környezetben fedik fel lapjaikat.

nyereség, Richter, gyógyszergyártó, Richter Gedeon NYRT
Több mint kétszeresére ugró nyereségről számolhat be a Richter / Fotó: Kallus György / Világgazdaság

A sort kedd hajnalban nyitó Richter beszámolója némi gyógyírt hozhat az eladói nyomástól sújtott pesti börzére is, az elemzők szerint a gyógyszergyártó ugyanis erős második negyedéves teljesítményről adhat számot.

A társaság bevétele 5 százalékkal 214 milliárd forintra emelkedhetett az elemzői konszenzus alapján a június végén zárult három hónapban.

A cseh Patria Finance hazai leánycége, a K&H Értékpapír ennél némileg bővebb, 217 milliárdos forgalomra számít, az Ersténél pedig valamivel szűkebb, 213 milliárd forintos bevételt valószínűsítenek. Az utóbbi a részpiacokra vonatkozó becslést is adott, eszerint a legtöbb piacon bővülhetett a Richter árbevétele, 

  • a kivételt egyedül Ázsia, ahol 4,4 százalékkal csökkenhetett az árbevétel. 
  • Európában – euróalapon – 7,4 százalékos lehetett a bővülés, ezen belül Magyarországon 6,1 százalékos. 
  • Nyugat-Európában 7,4 százalék, 
  • a kontinens keleti részén 4,8 százalékkal magasabb bevételre van kilátás. 
  • Az ugyancsak meghatározó piacnak számító Észak-Amerikában 14,9 százalékkal ugorhatott meg a forgalom.

A gyenge forint és a cariprazine hajthatta a forgalmat

Miró József, az Erste Befektetési Zrt. vezető elemzője szerint a gyengébb forint pozitívan hatott a forintban kifejezett exportárbevételre, és ez bőven ellensúlyozta a román kis- és nagyker eladása miatti kiesést. Az euróval szemben 5 százalékot, a dollárhoz képest 6 százalékot rontott a forint, az orosz rubelhez képest ellenben közel 5 százalékkal értékelődött fel a magyar pénz éves alapon.

A bevételekhez ezúttal is jelentős mértékben járulhatott hozzá a cariprazine hatóanyagú, a tengerentúlon Vraylar néven forgalmazott Richter-csúcskészítmény. Az amerikai értékesítési partner, az AbbVie korábban közzétett jelentéséből már ismert, hogy 17,6 százalékkal 774 millió dollárra nőtt a magyar gyártó által kifejlesztett antipszichotikum értékesítése az Egyesült Államokban a második negyedévben.

Az AbbVie Vraylar értékesítései után megközelítőleg 19 százalékos royalty bevételre jogosult a Richter, ami a negyedév során 53 milliárd forintos árbevételt jelenthet

– emelte ki Czibere Ákos, az Equilor elemzője.

Cinkotai Norbert, a K&H Értékpapír vezető elemzője azt hangsúlyozta, hogy a marzsokra pozitív hatást gyakorolhatott a profiltisztítás, valamint a devizaárfolyamok változása is. A bruttó fedezeti hányad várakozásuk szerint 68,6 százalékos lehetett, a tisztított üzemi eredmény (EBIT) hányad pedig továbbra is 30 százalék felett alakulhatott, az előző negyedévekhez hasonlóan.

Duplázódhatott a Richter nyeresége

A konszenzus 65,9 milliárd forintos EBIT-et és azzal közel megegyező, 66,4 milliárdos tisztított üzemi eredmény prognosztizál, 61, illetve 27 százalékos bővülést feltételezve éves bázison.

A Richter adózott profitja eközben duplázódhatott éves alapon, a konszenzus alapján közel 62 milliárd forintos tételt könyvelhetett el a társaság az április és június közötti időszakra. A nettó nyereséget a pénzügyi eredmény jelentősen javíthatta az elemzők egybehangzó vélekedése szerint.

A K&H-nál 61,5 milliárd forintos – részvényenként 336 forintos – nettó eredményre, az Ersténél ennél is magasabb, 65,4 milliárdos adózott profitra számítanak.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.