BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az elnökválasztás évében jócskán megugrott az amerikai deficit

A 2024-es költségvetési év első 11 hónapjának teljes hiánya elérte az 1897 milliárd dollárt, ami 24 százalékos növekedés az egy évvel korábbihoz képest. Csak a kamatteher meghaladja az ezermilliárd dollárt az idén.

Megugrott augusztusban, egy hónappal a költségvetési év vége előtt az Egyesült Államok szövetségi hiánya. A deficit 380 milliárd dollár volt a múlt hónapban, hatalmas változás ahhoz képest, hogy egy éve 89 milliárdos volt még a többlet, ami Joe Biden elnök diákhitel-elengedési programjának visszavonása miatt alakult ki. (Egy dollár 358 forint.)

Washington DC Daily Life And Economy
Az amerikai pénzügyminisztérium ismertette az augusztusi számokat / Fotó: NurPhoto via AFP

A 2024-es költségvetési év első 11 hónapjának teljes hiánya elérte az 1897 milliárd dollárt, ami 24 százalékos növekedés az egy évvel korábbi 1525 milliárdhoz képest. Az államadósság kamatköltségei a folyó évben először meghaladták az ezermilliárd dollárt, pontosan 1050 milliárd dollárt tettek ki – tudósított a washingtoni pénzügyminisztérium egyik tisztviselőjére hivatkozva a Reuters. Ez 30 százalékkal több a 2023-asnál.

A Bloomberg ezzel kapcsolatban emlékeztetett, hogy bár az amerikai kamatköltségek korábban soha nem haladták meg ezt a határt, a pénzügyminisztérium tisztviselői szerint 

a GDP arányában a teher az 1990-es évek elején magasabb volt.

Van jó hír is

A jegybank, a Federal Reserve agresszív kamatemelési kampányt indított az infláció megfékezése, ami megdrágította a szövetségi kormány számára az adósságkibocsátást. A fennálló amerikai kamatozó államadósság súlyozott átlagkamata augusztus végén 3,35 százalék volt, ami 43 bázisponttal magasabb az előző év azonos hónapjához képest, és 2009 óta a legnagyobb.

A 2024-es adóbevételeket növelte a 2023-ban a Kalifornia nagy részét is magában foglaló területeket sújtó természeti katasztrófák miatt elhalasztott kifizetések beáramlása. 

A halasztott adók összege az idén mintegy 135 milliárd dollárt tesz ki.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.